Мучење и извршење

Постед би: никто

Смртна казна у земљама острва, као и многи други аспекти јавног живота, била је у великој мери ритуализована и позоришна. Иако је суд и изрицање казне осуђеног лица одржан у заједничком суду, окривљени је упућен у храм правичара, богиње правде, да изврши казну. Такви храмови постојали су у сваком мање-више великом граду у свих девет провинција. Извођење је извршено у присуству гледалаца и представљало је цијели чин. Криминалци, са рукама везаним иза леђа, пали су у мочварни тресетни брег, специјално дизајниран за ту сврху и смештен недалеко од храма. Конзистенцију и густину мочвара израчунали су свештеници у храму, тако да је особа улазила у њу тачно дуж врата и не би се могла даље спустити. Неколико криминалаца пало је на корак од једне до друге стопе и у таквом стању су чекали своју судбину.

Уроњање у прљаву мочвару треба да симболизира њихов морални пад. Након што су тако припремљени за погубљење, свечана храма, Јустијан, прелепа млада девојчица, која симболизира смрт и искупљење, ушла је у акцију. Два конопа су била растегнута изнад површине мочвара, наслањајући се на које је рукама и степеницама на малим округлим каменама, посебно изашавши из ташнице, преселила се на мјесто гдје су осуђени чекали око врата. Узимајући ужад, девојчица је напала криминалца на рамену и полако, уз сопствену тежину, ухватила га у бадем, док јој се нога није појавила у телу, а глава је осуђена испод површине мочваре. У том положају, чекала је док се осуђеник не загуши. Када су ваздушни мехурићи престали да долазе на површину мочваре, девојчица са другом стопалом закорачила је на рамену следеће погубљене особе и наставила читав процес док се сви криминалци (и њихов број понекад премашио десет) нису удавили у мочвари. На једном од ових погубљења, током боравка у Исландским земљама, био сам у могућности да присуствујем.

Било је топло поподне, људи се полако сакупљали на мочвару да би погледали следећу казну. Три су осуђена, већ су били припремљени и, везаним за руке, спустили су врата у бацач, чекали су своју судбину. Најзад се појавио правосудник. Овог пута то је била веома млада девојка са равном плавом косом и прелепим витким ногама. Изашла је из капије храма, обучена у свијетлу прозирну материју, која је једва покривала груди и бутине. Ноге скоро потпуно, од самог врха бутина остале су отворене. Према учењима Јустћанаца, смрт је била пожељна, а девојка, наравно, изазвала је снажну жељу. Држећи ужад, проширио се преко мочваре, девојчица је скочила са игривим стопалом на камену која је трчала из талога и са дугим корацима, од једног камена ка другом, кренула према осуђеницима. Први у реду био је пират ухваћен током рације на једном од трговачких бродова. Као пиратски вођа, она и њени људи су опљачкали више од једног брода који су припадали Острвима, а сада, везана, потопљена у мочвару, погледала је на приближавајућег правника - њене смрти. Била је то млада мулатто са тамном косом и тамно смеђим очима. Бели зуби и белци њених браон очију издржали су се на позадини тамне тамне бронзане коже. Њена дуга коса је сакупљена у коњској репу и сада је већ делимично испод површине мочваре. Девојчица је кренула из бокова на страну, покушавајући да ослободи конопце који су јој затегнули руке, због чега је бубамара око ње прошла, а њена округла рамена су периодично протрљала своје мочварно блато. Нагризла јој је беле зубе и гласно изговарала псовке. Јустизијант јој се приближио и населио се на последњем камену.

-"Шта гледаш, кучко?" - гласно направио мулатто. Није могла да покуша на идеју да ће она, вођа, понос цеха пропасти од ноге ове мале птице, која, највероватније, још није окончала двадесет.

-"Чех устао? Хајде, види како умиру са поносом" - пукотина косе која је пала из репа пала је на лице гусара, са оштрим покретом главе коју је повукао.

У почетку се Јустициа замрзнула, тада јој је танка девојчица ушла у бадем, поред главе мулатто. Након што је потопила ногу у ногу, девојчица га је повукла, део моцног блата и маховине остао је на ногама, капљица капља од прстију. Девојка је подигла ногу и, уместо, како се очекивало, кретала се на рамену мулатто, стопала је на лице. Из уста мулатто је избио животињски врисак. Тина и маховина, преостала на ногама Иустиниана, били су на њеном лицу, капљица грипа тече у отворена уста.

-"Не! Само не тако!" она је плакала, након чега је из дубине грудног коша пукла чисто женствена бесмислена очаја. Јустијан погледао је предиван пират као супарника, у њеним очима је читао тријумф. Она је померила своју тежину на ногу која је удавила мулатто, почела је брзо да рони. Очајнички вапај пирата се загушио када је течност мочваре покривала уста. Јустицинка је увукла зглоб на зглоб. Време је да сачекаш. Чини се да се секунди протежу на неколико минута. Пират је била девојка с јаком вољу, није желела да одустане. Али онда, након једног тренутка, догодило се неизбежно. Булк! Први ваздушни балон је стигао до површине мочваре. Булк, Булк! Негде у дубинама, на удаљености од четири метра од површине мочваре, мулат се борио са конвулзијама, гушењем и гутањем мочваре са њеним прелепим ушима. Лице жене Јустицијансе изразила је злонамјерно задовољство, мехурићи ваздуха који су избјегли из уста дјевојчице која га је заглушила и бацио јој ногу. Булк, Булк! Мочвара испод ноге легитианца шетала је са потресом, очигледно, пират је очајно срушио. После пола минуте, вибрације су постале мање учестале, а затим, на крају, последњи мехур ваздуха је стигао до површине, а мочвара је заувек прогутала његова млада деветна тијела.

Затим, на растојању од широког корака од гусара, била је млада, длакаста девојка. Погледала је на површину мочваре, у којој су ваздушни мехурићи недавно уздигнути, са уплашеним очима. На њеном лицу је био смртоносни ужас. Када је поглед Јустијановог пада на њу, почела је.

-"Немој!" - Уздахнула је у ужасу. Правосуђа јој се одобравајући.

-"Не плаши се", рече она, и стави стопало на раме девојке.

Сузе су се спустиле у лице девојке. Дубоко је удахнула у устима, а ако није била потопљена у мочвару, врат би могао да види колико је величанствена прса, а не уопште узраст. Дјевојчици су се претукли за прељубу са једним од свештеника у храму. Ово је била њена прва ноћ са човеком. Правда је полако, али неизбежно, пала у бадем. Ова споро неизбежност изгледа симболизовала неизбежност правде. Девојка је подигла лице горе, надајући се да ће трајати одлагање тренутка смрти, али она је пала право до браде. Погледала је правичну жену смугли, али њено лице није исказивало ништа осим одобреног осмеха.

-"Нема потребе, нема потребе, нема ни Боулеа." Широко отворена уста девојчице су ископавала мочваре. Дјевојчица је то испуштала рефлексивно.

-"Немој!" - поновила је. Али Јустијан је био непопустљив, њена витка нога је дубља, вучећи младу девојку у бадем. Ускоро дјевојчица више није могла говорити сасвим јасно, али је у сваком случају она очајнички продрла да се гурне, прогутира сламицу испуњену маховином и алгама и испљуну. Ускоро су на површини воде остале само очи, нос и чело дјевојчице. Судија се за тренутак зауставио. Девојка се замрзнула у тихом очекивању.

-"Немој да задржиш дах", рече свештеница. "Тако ће бити брже."

Девојчица је, чини се, тек сада схватила неизбежност њене судбине. Она је бесно трзала, мочвара око ње се збуњала. Булк-Булк-Булк - покушала је нешто рећи. Јустијан је наставио полако и неумољиво потопити девојку у бадем. Након неколико тренутака, она је потпуно нестала испод површине мочваре, на којој су се одмах појавили мехурићи. Девојка није задржала дах. Она, погођена ужасом скоро смрти, кретала се и вриштала на пуну снагу своје дојке. После неког времена схватила је да у њеним плућима готово да нема ваздуха. Мислила је да са очајом који задржи дах може продужити њен живот још неколико тренутака. Плува су се потресла од недостатка ваздуха. Девојка је покушала, колико год је могла, да не удахне, али ће се она растопила, а сада, тресући се целим тијелом, она је први дубоко удахнула. Њено цело тело погодило је грчеве, јер је уместо ваздуха удахнула у мочварној мукој, а овај уздах није доносио никакво олакшање њеној патњи. Али није могла

Била је уморна, она је франтично прогутала бундеву мочваре. У њеним прелепим устима, са прописно дефинисаним уснама, блатом и мамцима. Њено цело тело је закопано, нарочито широк, снажан сандук, прсти су покушали да заузму нешто, али су ухватили само блато. Њене ноге су се гркљале, узнемирујући бадем, али онда су јој кукови гомили заједно. Осетила је топлу течност између њих. Ово је био њен последњи осећај. Њена свест се замаглила, тело је направило још више конвулзивнијих покрета и смањило се. Лице са отвореним очима и устима било је непомично.

Судија, који је престао да осјећа ударање дјевојчице, схватио је да се она потопа и погледа сљедећу жртву.

Она је била дјевојка, удара у њену лепоту. Тамна коса, редовне функције, пуне усне широког уста. Дјевојчици су се суђали за завођење младих девојака, које је често позивала у своје коморе. Чинило се да јој у најмању руку није била ужаснута због изгледа своје близине смрти. Потпуно је била апсорбована у размишљању о телу младог правника. Транспарентна кратка хаљина скоро није сакрила своје тело, наглашавајући мале, али лепе груди, равног стомака, стрме линије бокова. Погледала је са жеље, њене усне су се мало раздвојиле. Јустициан је погодио овај изглед.

Испружила је њену витку ногу, показивала је у свим својим сјајима и трчала прстима преко лица погубљених. Шпиљак који је ушао у прсте Јустијанца се мешао са знојем на челу девојке. Девојчица је уздахнула. Јустица је покрила прсте око својих сочних усана. Девојка је крупила главом, желећи да ухвати прсте младог правника с уснама, и пружила јој прилику. Девојка је страствено миловала нежним прстима девојчице, осећајући зачињен укус блејда. Јустијан је отворио усне и затворио очи са задовољством. Осећала је да јој је помешана између њених бутина. Девојчица је отворила уста шире, а Јустијан је подигао ногу дубље и дубље. Одједном је отворила очи и ставила јој ногу тако дубоко у уста девојчице да чак и није могла да јој виси вилицу. Девојка ју је чудно погледала. Јустијан полако пренесе тежину њеног тијела до стопала у уста девојке и поче да потоне. Девојка и правда заменила су невин изглед.

Када је девојка пала у уста, схватила је да је Јустијан припремио за њу. У њеном ушћу је прешла мочвара у грло дјевојчице, а она није могла ништа учинити. Нога Јустициона била је толико дубока да девојка није могла ни покушати затворити уста. Било је гурглинг гургле. Девојчино грло је прогутано, рефлексивно се нагињала. Јустијан је са задовољством погледао њено мучење. Карсив тело девојке, тако гадјајуће, узнемирено, она рефлексивно прогута сапун и блато. Мочвирка око ње је подигла отеклину - девојчица је ударала ноге, мешајући блато на дубинама. Осећала је да су јој ноге заплетене и заробљене у планину. Убрзо их није могла помјерати и сада је њено тело ударало са конвулзивним зезањем. У очима девојке прочитана је молба. Јустициан га је разумела. Нагнула је ногу тако да је и нос девојке био под водом. Резултат није дуго тражен. Конвулзије девојке су се интензивирале, вода јој се кружи око њеног лица из ваздуха из плућа. Погледала је Јустијанца са захвалношћу и љубављу. После пола минута, њено тело девојке се испружило, био је препуштен снажним грчевима и девојчица је престала да батине. Њене очи су изгубиле свој израз и сада су изгледале мртве испред њих. Сигурно да је девојка мртва, правосудник је извукао стопало из уста. Уста одмах испуњена густином. Прекривала је прсте преко усана и длаке девојке, преко њеног зноја покривеног чела. Оштро је притиснула девојчино лице и брзо је увукла своје младе лепе тело у бадем. За данас је погубљење готово.

Кожне болести стопала: типови, фотографије, опис и третман

Појава инфламаторних процеса на кожи често се налази у медицини. Ова болест утиче на различите делове тела. Важно је да не одлажете лечење и хитно тражите медицинску помоћ, јер свака врста кожне болести има своје узроке и особине механизма развоја. У овом чланку ћемо открити проблем кожних обољења на ногама са фотографијама, детаљан опис сваког типа и начина лечења.

Које су кожне болести на ногама?

Могу се разликовати следеће кожне болести, које се могу локализовати на ногама:

 • заразно - укуцава се;
 • генетска - псоријаза;
 • неуротик (стрес);
 • тумори - кртице, меланоми;
 • аутоимуне;
 • алергичан;
 • паразитски.

Екстерни и унутрашњи узроци болести

Због појаве болести, кожа је подељена у две групе:

Међу спољним емисијама:

 • изложеност околини: ниске и високе температуре, ултраљубичасто зрачење;
 • повреде - посекотине, модрице, абразије;
 • инфекције - вируси, бактерије, гљивице;
 • лоша хигијена;
 • Поремећаји нервног система: стрес, депресија;
 • ризични простори: плажа, базен, сауна, сауна, ципеле на босанским ногама, салон за педикир, папуче других људи.

Унутрашње укључују:

 • повреда функција унутрашњих органа: бубрега, јетре, црева;
 • смањени имуни, лимфни системи;
 • абнормалности у кардиоваскуларном систему;
 • алергијске реакције;
 • бактеријска флора ниске цревине;
 • недостатак витамина - недостатак витамина и минерала.

Врсте кожних обољења на ногама, стопалима, прстима

Више детаља ће отворити сваку врсту болести одвојено.

Шокантна статистика - открила је да више од 74% кожних болести - знак заразе паразита (Асцарис, Лиамблииа, Токсокара). Црви изазивају огромну штету организму, а наш имунски систем је први који трпи, што би требало да заштити тело од различитих болести. Е. Малишева дели тајну како се брзо отарасити и очистити своју кожу довољно је. Прочитајте више »

Псоријаза

Најчешћа болест данас. Налази се код одраслих и деце оба пола. Хронична, захтева дуготрајно лечење и посматрање. Карактеристична карактеристика је неуједначен изглед осипа и црвенила у различитим подручјима коже: доњи део ногу, подручје кољенских зглобова, стопала и нохтних плоча.

Величине су различите: могућа асоцијација у плакама са белим или сивкасним вагу, јасно изражене границе лезија. Болест се дешава појединачно: неки у акутној форми, али брзо, у другом - већ дуги низ година, једва примјетне манифестације плака на дужности. Спољно, псоријаза стопала је слична екцему и микозији. Да би појаснили дијагнозу, важно је да дође до потпуне дијагнозе.

Симптоми:

 • оток;
 • свраб;
 • артритис;
 • папуларни осип између ремисија;
 • повреда нохтних плоча.

На слици је приказана лезија ногу са псоријазом:

Третман

Терапија користи комплекс спољних и интерних лекова. Терапија се бира на основу степена развоја болести.

Оутдоор:

 • у прогресивној фази је прописана дневна употреба масти - салицилна 2%, флуорокор, флукинар, кортикостероидна крема;
 • стационарни период - масти које садрже редуковане супстанце са високом концентрацијом: сумпор, нафталан, катран и други;
 • криотерапија, фототерапија.

Интерно (строго прописано од стране лекара):

 • седативи, додатци калцијума, сложени третман са витаминима;
 • фотокемотерапија приликом узимања фотосензибилизатора.

Неуродерматитис

Ова врста припада групи алергијских болести са наследном манифестацијом. Важна улога у току болести је стање нервног система. Трајање болести се рачуна деценијама.

Постоје два облика неуродерматитиса:

 1. Лимитед Локализација ногу - поплитеалне дембеле, ингвиналне - феморалне зглобове.
 2. Дифузно Болест утиче на било коју област коже. За цревице карактеристичне лиснате површине, крвне круте, пукотине.

Симптоми:

 • јак свраб;
 • одређена места локализације;
 • необични исхрани, карактеристичне алергије;
 • дистрибуција фокуса током чесања.

На слици је приказано погодно подручје стопала дјетета:

Третман

Лечење атопијског дерматитиса:

 • сува топла клима: санаторије у јужним земљама, или термалне ваздушне купке;
 • посматрајте дневни режим;
 • избегавајте стресне ситуације, начин мировања;
 • дијетална терапија - искључује алергене на храну;
 • лечити истовремене болести - инфекције.
 • антихистамини:
 • витаминска терапија:
 • физиотерапија:
 • опуштајући третмани.
 • катрана и кортикостероидних масти.

За пацијенте је веома важно контролирати профилактичке вакцинације, вакцине, строгу селекцију крвних производа током трансфузије, лекова, како би се избјегло алергијске ексацербације.

Микоза

Микоза је честа гљивична болест која зарази кожу једара, прстију, преклапања између прстију. Узрочник је изоловао гљиве рода Трихофитон и Цандида. Полазећи од епидермиса, почињу да се активно умножавају.

Спајањем рана или лакших повреда погођене коже, гљиве се пробијају у слојеве дермиса. Тако се инфекција шири кретањем крви кроз људско тело. Код деце и старијих, лезије коже на стопалима манифестују се у прогресивним лезијама и теже лече. Повезан је са слабим имунолошким системом.

Симптоми болести зависе од облика:

 • Избрисан образац. Рана фаза инфекције. Испитивање пацијента, откривање благог пилинга између прстију, мале пукотине које утичу на горњи слој епидермиса. Ови знаци мокозе не узнемиравају пацијента.
 • Скуамоус форм. Епидермис између прстију лупе равне љуспице, касније додају упале коже, слаби свраб. Нема знакова запаљења.
 • Хиперкеротички облик. Визуелне равне папуле и плакете, плавичасто - црвенкасте боје. Место пораза углавном су лукови стопала. Површина формација је потпуно оптерећена вагу са сиво-бијелом бојом. Контуре су чисте, са малом надморском висином, представљеним сепарацијом честица коже, постоје облици појединачних мехурића. Патолошки осип може да се споји у групе, формирајући раштркане жариште великих величина. С временом, цјелина, позади и стопала потпуно су прекривена страницама. Формирање хиперкератских формација (кукуруза) је релевантно за овај облик. Они су обојени жутом, цела површина је оштетила пукотинама. Кожа је сува, са благим болом и сврабом.
 • Интертригинални облик. Упале су идентичне нормалном осипу пелена. Највећа лезија покрива преклопе између прстију. Кожа постаје едематична боја црвене боје. Временом, рана и утрнулост се придружују симптомима. Са одложеним третманом појављују се болне и дубоке пукотине и ерозија. Поред тога, постоји бол у погођеном подручју, свраб и јако сагоријевање.
 • Дисхидротиц форм. Формирање великог броја мехурића, покривених дебелим гумама. Места пораза - лукови стопала. Расх је посебан за ширење, тако да је правовремени третман веома важан. У стању занемаривања, пређу на целу површину стопала, укључујући и подручје прстију. Мала мјехурића постепено почињу да се спајају, развијају се у вишекорумске мјехуриће значајне величине, способне да пробије. На њиховом месту ће се појавити ерозије (боја розе-црвена). Са опадањем запаљеног процеса, у местима прве локализације широког фокуса формирају се три зоне:
  • средина - ружичаста-црвена глатка кожа са светлом плавичастим тингом;
  • налази се средња ерозија, из које се серум флуида емитује у малој количини у односу на позадину отпуштања и хиперемије;
  • периферије - налазе се вишекорпорне блистере, свраб се узнемирава у овим пределима коже.
 • Акутни облик. Манифестација високе осетљивости на гљивичне патогене. Микоза брзо напредује. Површина стопала и ногу постаје интензивно хиперемична и јако едематична, присутни су обични весицлес и блистерс са серозно - гнојним садржајем. Отварање их доводи до велике ерозије; ране од преклапања између прстију иду даље од њих. Појединачно изражена слабост, висока телесна температура, мигрена, тешкоћа ходања.
  Случајеви симптома су различити: неки се изговарају, други имају скривени, избрисани облик. Приликом утврђивања првих знакова болести, важно је одмах доћи код дерматолога да установи или одбије дијагнозу.

Слика приказује микозу стопала:

Третман

Ефикасност лечења мишићима зависи од три фактора: тачне дијагнозе, одговарајућег начина лечења и дисциплине пацијента. Извршите га у две фазе: припремни, главни.

Карактеристике лечења мишићима:

 • Важно је спријечити запаљенске жариште. Ово помаже у купатви са раствором калијум перманганата и борне киселине. Након паре, потребно је постепено очистити огњиште од лиснатих вела. На крају примените маст за сушење - салицилна паста цинка.
 • Са повећаним знојењем стопала, препоручује се да прашите ноге прахом или прахом. Када се уклони упала на стопалу, могу се покренути антибактеријски креме.
 • Када идентификујемо врсту гљивичних прописаних антимикотичних лекова интерно и екстерно - Ламисил, Низорал, Тридерм, Клотримазол и други. Главни циљ у лечењу микозије је излечење гљивичне инфекције.

Малигни меланом

Меланом (канцер) стопала - најагресивнији и готово неизлечиви од малигних тумора. Може да формира метастазе. Да би се идентификовало време болести, важно је да редовно надгледате постојеће кртице и старосне пеге на ногама.

Меланом је способан да се развија независно, али у великим случајевима крије се од позадине родитељских марака, стварајући тешкоће доктору за рану дијагнозу. Подужни меланом је широко распрострањен, у већини случајева утиче на велике прсте.

Симптоми:

 • брзо појављивање нових формација;
 • у старом крту на нози повећава се величина и структура;
 • црни се појавили у већ затамњеном тумору;
 • ширу површину упале око ивице пигментне тачке на стопалу;
 • озбиљне сврбе и крварења на кожи.

Ова слика приказује меланум стопала:

Третман

Болест се третира на два начина:

 1. Хируршка интервенција је погодна у почетним фазама. Са раном дијагнозом уклањање меланома на стопала није тешко. Тумор мањи од једног милиметра се не сматра малигним, хитна пигментна операција није потребна. Индикатор је изнад 1 мм - тумор се исцрпљује. Уклоните сам меланум и малу површину коже око лезије. Даје 100% резултат.
 2. Комбиновани третман се користи за напредније фазе. Лезија прелази 1 цм, има асиметричне ивице неравне боје, одабран је индивидуални комплексни третман. Прво се изводи курс зрачења лезије, након што се тумор исрезује са огромном површином суседног ткива. Након такве операције неопходна је пластична операција. Пацијенти након терапије захтевају стално праћење како би спречили појаву нових малигних меланома. Након терапије, имунотерапија се прописује.

Епидермофитииа

Епидермофијасте ноге - најчешћа гљивична болест (рингворм) која утиче на кожу и нокте ногу. Топла и влажна места су повољна за развој и дуговјечност гљивица - епидермис између прстију.

Без препрека, прешли су се од болесне особе до здраве особе: приликом кретања без ципела, осушене ваге са коже стопала остају на поду, па пада на кожу стопала здравог човека. Једном на кожи новог домаћина, енергично га овладају.

Симптоми зависе од облика спортиста:

 1. Скуамоус форм. Пеелинг у пределу лука ногу је необичан. Може напасти мања подручја или, обратно, целу ногу. Карактерише се благим сврабом. Болест се може наставити без симптома, чиме се погоршава епидемиолошка ситуација. У почетној фази, под утицајем је једне стопе, са дуготрајном болестом, болест утиче на другу стопалу.
 2. Интертригинални облик. Формира се у току сквамозне форме. Место болести између четвртог и петог носа. Овај облик карактеришу пукотине, окружене слојевитим епидермисом, између прстију, свраб и бол у местима локализације. Болест напада напрсне прсте и стопала. Болест је дуга, рецидива се јавља у зимском периоду. Без посматрања и лечења овог облика, развија се хронична "ерисипела" ногу и тромбофлебитис, због пада стрептококне инфекције.
 3. Дисхидротиц форм. Карактеристични знаци - изглед мехурића различитих величина. Они су у стању да се повежу заједно, формирају улцерозне коруне са одвојеним епидермисом на ивицама. Инфекција може напредовати унутар и изван бочних површина стопала. Симптоми - болест и свраб. Када је заражена зона инфицирана, течност у мјехурићима постаје мала и гној се ослобађа. Развој лимфангитиса и лимфаденитиса је прихватљив. Болест има дуг пут, постоје периоде ремисије и погоршања.
 4. Епидермофити нокти. Уз ивицу нокта налазе се жути жљебови или мрље. Након губљења нокта, мења боју на жуто. Када се атлетски нокат крши плочица, он се руши и пукне, тањи и одбачен. Запажена је честа гљивична инфекција првог и пете ноге стопала.

Епидермофитииа стопала:

Третман

Циљ је уништити колоније гљива и њихове неоплазме.

Карактеристике третмана спортиста:

 • У благој форми, погођена подручја се третирају локално користећи масти: сумпор-катран, микозолон, Вилкинсон маст, лосиони и преливи.
 • Тешка фаза болести која прати запаљенске процесе лечи се прописивањем потеза антибиотика широког спектра.

Лечење атлетских ноктију на стопалима почиње са уклањањем нокта, затим третира нокат и постаје гљивица. Користе се антифунгалне масти, закрпе са кератолитима, фургицидне течности.

Овде смо већ покривали питање како лијечити гљивице на ногама.

Кожне болести ногу са дијабетес мелитусом

Тренутно се истражује и описује више од три десетине врста дерматозе - болест коже сигнализира почетак дијабетеса и такође је његов узрок.

Постоји неколико облика дијабетеса:

 1. Дијабетичка стопала (ангиопатија). Утиче на циркулаторни систем. Крв са повишеним нивоима шећера оштећује крвне судове и капиларе, углавном стопала. Процеси микроциркулације су поремећени, кожа постаје сува, назубљена, са пукотинама. Чак и минорне абразије су подложне дугом лечењу и суппуратион.
 2. Неуропатска дијабетичка стопала. Парализује ткива нервног система. Нервни завршници мишића ногу су уништени. Жртва губи осетљивост захваћеног подручја, тако да не примећује појављене чиреве, ране. Њихов агресивни развој доводи до компликација, чак и гангрене.
 3. Мјешовити облик. Са оваквим оштећењем нервног и циркулационог система. Прва два облика су комбинована у једну.
 4. Дијабетичка артропатија. Лезија се јавља у зглобовима. Уз продужено погоршање дијабетеса, поремећене су функције крвотока и микроциркулације, због чега су спојеви ногу оштећени. У почетној фази болести, дијабетичар доживљава бол у зглобовима приликом ходања, отока, црвенила стопала. Даље, облик стопала је деформисан, прсти се мењају у облику.

Симптоми:

 • Постоји сува кожа, бледо, пилинг, калуси, пукотине;
 • На погођеним стопалима, температура је знатно нижа, а осетљивост пада.
 • Ноге су се надувале, забринуте за трљање у доњој нози.
 • Деформација облика ногу и ноктију: сакупљена, погођена гљивама.
 • Мишеви ногу слабе и атрофија.
 • Постоје грчеви и болешћу у ногама током кретања, као и током спавања.
 • Чирезу чире већ дуго времена.

На фотографији подножја пацијента са гангреном (занемарена форма артропатије):

Третман

Лечење болести стопала код дијабетес мелитуса:

 • Пре свега, важно је вратити ниво шећера у крв у нормалу и надгледати га.
 • Стално испитајте кожу ногу и бригите за њу. Ако започнете лечење болести, не можете избјећи ампутацију ногу, иначе смрт пацијента је неизбежна.
 • Доктор, ако је потребно, прописује лекове за крвне судове, антибиотике.
 • Важна улога дијете.
 • Инсулин (дијабетес типа 1).
 • Препарати за смањење шећера (дијабетес типа 2).

Фолк лекови:

 • Редовна купка са луком храстове коре.
 • Алојев сок или целандин. Примијенити на погођена подручја.
 • Бирцх будови. Брот ручке.
 • Посуде са морском солом. У топлој води разблажити један килограм соли, поступак траје 15 минута.
 • Аромабатхс За њих се користе децокције биља (менте, пелина, оригана, тимијана, камилице, календула и др.) Или од младих паса и гране (безе, храста, бора, јелена, јавора и др.).

Превенција

Спречавање кожних обољења стопала:

 • нега стопала: ноге чисте и суве;
 • након поступка са водом, осушите кожу између прстију;
 • изаберите слободне, прозрачне ципеле са добрим циркулацијом ваздуха унутар;
 • Користите чарапе израђене од природних тканина. Промените их два пута дневно;
 • осушите ципеле најмање један дан пре следеће употребе;
 • појединачне скидљиве ципеле;
 • чак и код куће би требало да постоје лични предмети за свакодневну употребу.

Закључак

Било која болест је боље спречити него излечити. Важно је пратити чистоћу ваше коже, водити рачуна о стопалима и одржавати хигијену. За сумњиве неоплазме не устручавајте се да ступите у контакт са специјалистима, посебно особама из зоне ризика: хроничним обољењима, наследјеностима, рецидивима, дијабетесом.

18 знакова лошег здравља, што ће вам рећи стопалима

Желите ли знати о стању здравља било које особе буквално само неколико секунди на тај начин у десет? Истовремено, апсолутно нема потребе да гледа у њега у нагласак, стварајући мишљење других о себи као не-култивисаној особи. "Можете све дефинисати - од дијабетеса до нутритивних недостатака. Довољно је проучавати стопала особе", рекла је др. Јане Андерсен, председница Америчке асоцијације женске ортопедске ортотике (Реп.). Америчка медицинска ортопедска асоцијација (Америцан Подиатриц Медицал Ассоциатион).

Заиста, стопала сваке особе могу дати огромну количину материјала за студирање. Оба стопала садрже четвртину свих костију присутних у људском телу, а свака стопала има 33 зглобова; стотине тетива, мишића и лигамената; безбројни нервни завршеци и крвни судови, који заједно доводе до срца, кичме и мозга.

Због тога различити проблеми са ногама могу имати врло непријатне последице за било који део људског тела. Чак и благи бол у стопалима, због којих ћете ходати спорије, може довести до повећања тежине целог тела, а не помињати недостатак координације покрета, што може довести до пада и прелома. Међутим, ово је само врх леденог брега. Можете добити много више информација ако сазнате следеће 18 нијанси о нашим стопалима.

1. Разлог за узбуђење: мало пржени нокти на прстима, који остављају зарез на прстима, сличан по облику кашици

Шта то може рећи? Кашикаста, готово конкавна задња површина крајева прстију, са дубоким угловима, врло често говори о анемији (то јест, анемији или недостатку гвожђа). Нарочито се ови знаци изговарају у тешким случајевима анемије. Разлог за ово је обично недостатак хемоглобина и гвожђа утврђених протеина у крвним ћелијама које су одговорне за транспорт кисеоника. Унутрашње крварење и тешки менструални периоди код жена такође могу узроковати анемију.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: на ноктима и на терминалним фалангама самих прстију (није важно од руку или стопала) може да манифестује нездраву бледицу. Нокти могу бити сувише крхки и често пукну. Понекад ноге особе се хладе чак иу топлом времену. Све ово су знаци анемије, као и замор, тешкоће дисања, вртоглавица (чак и када само стојите) и главобоље.

Шта треба да урадите? Морате да поднесете комплетну крвну слику, јер он најпогодније дозвољава дијагнозу анемије. Испитивање од стране физиотерапеута помоћи ће да се идентификују узроци болести. Прве мјере за лечење ове болести укључују увођење препарата богатом гвожђем и посебном исхраном која ће омогућити организму надокнађивање недостатка гвожђа и витамина Ц (што доприноси бржем растварању гвожђа у телу).

2. Разлог узбуђења: недостатак косе на ногама и прстима

Шта то може рећи? Лош крвоток, често изазван васкуларним обољењима, може изазвати недостатак косе на ногама. На пример, када срце изгуби способност испуштања довољне крви на најдаље дијелове тела због артериосклерозе (такође названо очвршћавање артерија), тијело је приморано да одреди своје приоритете. А длака на ногама очигледно има слаб приоритет, због чега почињу да пада први.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: Смањивање циркулације крви такође карактерише чињеница да је тешко затечити око стопала (уколико је све у реду, увек можете провјерити свој пулс стављањем руке на унутрашњост зглоба, одмах изнад стопала). Када стоји особа са слабом циркулацијом крви, ноге муче благо (или узимају светло црвенкасто боје). Ако подиже стопало, стопала ће одмах постати бледа. Кожа таквих људи изгледа као полирана. По правилу, људи са слабом циркулацијом крви већ су свјесни присуства одређених проблема својим кардиоваскуларним системом. Они могу патити од свих врста срчаних болести и болести каротидних артерија, али не знају лошу циркулацију.

Шта да радиш? Ситуација ће помоћи да се исправи третман пловила доњих екстремитета. Упркос чињеници да се коса на ногама и прстима изузетно ретко враћа, третман не постаје мање ефикасан за ово.

3. Разлог за анксиозност: честе грчеве ногу

Шта то може рећи? Оштро, као штрајк ножа, бол у стопалима - и, у суштини, затезање мишића - може сигнализирати дехидратацију тела, или да сте подвргли стопала великом физичком напору. Ако се спасмови дешавају превише често, то може указати на то да ваша дијета нема довољно хране богата калцијем, калијем или магнезијумом. Овакве спазме се често налазе код трудница у последња три месеца трудноће. Ово се дешава због повећања запремине циркулишућег крви у телу и истовремено погоршавајући проток крви у стопала.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: грчеве мишића ногу и ногу догађа се веома изненада; по правилу, особа може генерално лежати у опуштеној држави. То може бити и појединачне контракције и спорови који ваљу валове, који пролазе постепено. Често њихов бол може дуго трајати.

Шта да радиш? Покушајте савијати ногу и масирати подручје у којем се осећа бол. Такође можете покушати да избаците напетост додавањем леденог паковања у стопало или брисањем ноге јаким алкохолним раствором. Да бисте спречили настанак грчева, морате мало да истегнете ноге пре него што одете у кревет. Немојте ометати шетњу на свежем ваздуху. Такође пијете чашу топлог млека пре спавања - то ће додати калцијум у своје тело.

4. Разлог за узбуђење: ране на доњем дијелу стопала које полако зарастају.

Шта то може рећи? То је главни симптом дијабетеса. Повишени ниво глукозе у крви доводи до оштећења нервних завршетка стопала. Уобичајено је да се пажња не пали на благи пилинг коже стопала, ситних резова или иритација узрокованих непријатним или скученим ципелама. Ако особа не зна да има дијабетес, он такође не обраћа довољно пажње на ове повреде. У међувремену, то може довести до катастрофалних последица (чак и ампутације), јер код пацијената са дијабетесом такве ране врло брзо постају запаљене, ширење инфекције широм тела.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: Гнездење, смрдљиви мирисни резови требају упозорити било кога, јер су такви знаци могући само ако се ови резови не лече дуго. Остали симптоми који могу указивати на присуство болести као што је дијабетес су константна жеђ, често мокрење, замор, замућени вид, превише глад и губитак телесне масе.

Шта да радиш? Неопходно је одмах поступати са било којим ранама и резовима на ногама и саставити се са доктором како бисте прошли лекарски преглед за дијабетес. Дијабетичари генерално морају свакодневно прегледати стопала. Старији људи, или врло гојазни људи, то често то чине веома тешко, па зато мора постојати неко ко ће им помоћи у томе. Осим тога, редовито надгледа дијабетичаре од лекара примарне здравствене заштите.

5. Разлог за немире: хладне ноге

Шта то може рећи? Веома често (чешће од мушкараца) слабији секс се пожали на хладне ноге (међутим, можда су мушкарци који се жале на хладне ноге својих жена!). То не значи ништа, или може указати на то да постоје одређени проблеми са штитном жлездом. Температура у самом центру женског тела је незнатно нижа него код мушког тела, што их у принципу чини подложнијим најмањем хлађењу (чак и ако су потпуно здраве). Са друге стране, жене преко четрдесет година које се жале хладним стопалима, често пате од проблема са штитном жлездом, која регулише телесну температуру и која је одговорна за метаболичке процесе у телу (за метаболизам). Поред тога, хладне ноге (у оба пола) могу указивати на слабу циркулацију крви.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: симптоми хипотироидизма (болести повезане са штитном жлездом) веома су тешке за дијагнозу. Понекад их је веома тешко идентифицирати, јер њихова манифестација не карактерише никаква учесталост или други знаци помоћу којих би се могли лако идентификовати. Али морате знати да могу укључити умор, депресију, губитак тежине, суху кожу.

Шта да радиш? Одећа направљена од добро очуваних топлотних природних материјала је савршена у овом случају. На пример, вунене чарапе и изоловане ципеле. Ако и даље осећате непријатност од хладних стопала, требало би да дође до доктора. Међутим, нажалост, мало је вероватно да ће доктор идентификовати било који други узрок хладних стопа, осим проблема са штитном жлездом. У свим осталим случајевима, објашњење ће бити само специфична температурна равнотежа вашег тела.

6. Разлог за узбуђење: непријатан, дебео, жути, превише глатки нокти.

Шта то може рећи? То може указати на то да се гљивична инфекција шири под нокте. Онихомикоза (или, како се зове, гљивична онихија) може се развити у овом режиму током година. Штавише, то се може десити апсолутно безболно. До тренутка када постане видљив, дајући непријатан изглед вашим ноктима, чак и ваши нокти могу бити заражени.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: нокти могу често имати непријатан мирис и постати тамни у боји. Дијабетичари спадају у категорију најугроженијих особа које су најосетљивије за појаву такве инфекције; особе са неправилним циркулацијом крви или људи чије је тело у стању имунодефицијенције (на примјер, пацијенти са реуматоидним артритисом). Понекад када се старија особа тешко креће, то се може објаснити чињеницом да су његови заражени нокти постали дебљи и шири, порастао у кожу и постало је немогуће сјечити без стварања тешких болова.

Шта треба учинити? У овом случају, морате стално пратити одговарајући стручњак. У најтежим случајевима, када обични антимикотички лекови не помажу, пацијентима се прописују додатни лекови за оралну примену. Поред тога, могуће је професионално уклањање запуштених површина коже захваћених гљивама. Међутим, због чињенице да је медицина у последњих неколико година напредовала у овом смеру, савремени антигљивични лекови за интерну употребу су веома ефикасни и не изазивају озбиљне нежељене ефекте (за разлику од лекова из претходних година).

7. Разлог за узбуђење: палц, изненада отечен до застрашујуће велике величине.

Шта то може рећи? Протет (болест изазвана метаболичким поремећајем, са примарном лезијом зглобова) је сасвим могуће. Да, без обзира колико звучи застарело име ове болести, протет је још увек болестан. А не обавезно људи старије старости - већина њих чак ни 65 година. У суштини, гихт представља облик артритиса (који се назива и гутни артритис), који је узрокован вишком мокраћне киселине у телу. Урицна киселина, која је природна материја, ствара иглице, посебно на ниским температурама. А најнижа температура у људском телу, наравно, у најдаљем делу срца је у великим прстима. "Ако се у већини случајева, када се пробудите, откривате да је велики прст отечен и да има јако црвену боју, онда се то може сматрати првим знацима протина", објашњава Јане Андерсен, већ поменуто, МД.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: оток; сјајна (сјајна) или љубичаста кожа, заједно са осјећањем топлине и бола у подизању ногу, на Ахиловој тетиви, на коленима и лактовима. Мало људи може добити гихт, иако су мушкарци преко 40-50 година склонији овој болести. Код жена, погоршање протина се често примећује у периоду постменопаузе.

Шта да радиш? Обратите се свом лекару, који ће вероватно прописати посебну дијету, тако да можете контролисати нападе гихта. Добар ортопедски специјалиста помоћи ће пацијенту да уклони болне нападе и обнови функционалност прстију ако је изгубљен.

8. Разлог за анксиозност: губитак сензације у обе ноге.

Шта то може рећи? Недостатак осетљивости стопала, или, обратно, осећај мршављења у петама може сигнализирати присуство болести као што је периферна неуропатија. Оштећења периферног нервног система није искључена. На тај начин тело преноси информације о поремећајима из мозга и кичмене мождине у одговарајући део тела. Периферна неуропатија може бити узрокована многим разлозима, али највероватније су дијабетес и зависност од алкохола (сада или у прошлости). Поред тога, ово може бити резултат хемотерапије.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: осећај пецкања или пуцања такође се може осетити у рукама и може се постепено ширити на дланове и тело (кроз ноге). Због смањене осетљивости која често прати ову болест, ове тингле могу бити сличне онима које се осећају када носите чарапе за топлу вуну на босовим ногама или вунене рукавице на вашим рукама.

Шта да радиш? Неопходно је да се консултујете са својим лекаром како би могао утврдити тачан узрок ове болести (нарочито у случајевима када алкохол дефинитивно није узрок). Генерално, периферна неуропатија тренутно није лечена, али постоји велики број лекова против болова и антидепресива који могу ослободити бол и ублажити симптоме.

9. Разлог узбуђења: оштећена кожа између прстију

Шта то може рећи? О реуматоидном артритису (инфламаторна болест везивног ткива са примарном лезијом крвних судова) или остеоартритис (артритис са лезијом зглобних крајева артикулисаних костију). Ове болести се првенствено осјећају у малим зглобовима, као што су нпр. Зглобови.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: бол, праћен отицањем прстију и њиховом крутошћу (губитак покретљивости). По правилу, у случају присуства ове болести, бол је симетрична, тј. Истовремено се појављује у оба велика прста (или у оба индексна прста). Рхеуматоидни артритис се често развија неочекивано (за разлику од дегенеративног артритиса); Може се појавити бола и такође изненада нестати. Жене су отприлике четири пута већа од мушкараца на које је погођена ова болест.

Шта да радиш? Да би се прописао правилан третман, увек је потребно детаљно испитивање у случају ове болести (међутим, као што је случај са било којом другом заједничком болешћу). Постоји много терапеутских техника и лекова за ублажавање болова и обнављање функције зглоба код реуматоидног артритиса; иако је најуспешнија опција када, захваљујући унапред постављеној дијагнози, могуће је избјећи деформације удова (у овој болести, велики прсти често почињу да расте погрешно).

10. Разлог за узбуђење: нокте на ноктима су украшене дробљеницима.

Шта то може рећи? У скоро пола случајева псоријазе, нокти људи сигнализирају присуство ове болести. По правилу, говоримо о великом броју малих рупа - дубоко и не баш. Више од три четвртине људи са псориатичким артритисом (болест слична псориасу, али и која утиче на кожу поред зглобова) такође имају нокте и мале рупе које су покривене ноктима.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: нокти болесне особе такође постају дебљи (и на ногама и на рукама). Можда имају смеђусто-жућкаста боја и могу имати наранџасто-розе жаруље. Зглобови прста ближе ноктима обично су прекривени сувом, црвеном, упалом кожом.

Шта да радиш? Захтева стручну интервенцију и озбиљан третман. Захваљујући достигнућима модерне медицине, сада постоје многи лекови и технике који могу успешно третирати и псоријазу и псориатички артритис. У многим случајевима (нарочито ако је лечење почело у раним стадијумима болести) обнављају се нокти, кожа испод ноктију и близу њих.

11. Разлог за узбуђење: немогуће је подићи на петама

Шта то може рећи? Сагги стопала (или, како се назива, подгушујућа стопала) је феномен који се јавља када је погођен перонеални нерв. Одликује га немогућност подизања стопала, што озбиљно компликује ходање. Такође може сигнализирати одређено оштећење кичмене мождине - тада проблем може бити далеко од стопала: на леђима, подлактици или чак у вратним пршљенима. Често, разлог због којег особа не може подићи чарапе у процесу шетње или хемотерапије са одређеним леком може бити у стању да стоји на леђима.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: могући болови у стопалима и њихова утрнулост, али не и нужно. Понекад се бол шири на горе, утичући на горњу бутину или на доњи део кичме, где се налази стиснути нерв, што може бити узроковано, на пример, од кичмене киле. Понекад болесна особа повлачи ноге када ходају, иако ретко примећује да болест утиче на доња два удубљења одједном.

Шта да радиш? Неопходно је обавијестити доктора о свим непријатним и алармантним симптомима. Сагги стопала може бити стални феномен, или потпуно реверзибилан, у зависности од узрока болести и метода лечења.

12. Разлог за узбуђење: суха, лужна кожа на стопалима.

Шта то може рећи? Сува, лисната кожа стопала би требало да буде много брига за било коју особу него суву лиснату кожу руку или чак и лице. Чињеница је да то може указивати на присуство спортске стопе - гљивичне болести, у којој се кожа стопала, која је у почетку сува и лускавица, касније постаје упаљена и блистава. Када се ови пликови распале, инфекција се шири даље кроз тело. Често се ова болест назива атлетичком стопом, што значи чињеницу да је вероватније да се инфекција ухвати у местима као што је подно гараже у теретани или у базену.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: "атлетска стопала" обично почиње да се појављује између прстију. Гљивица се затим може ширити на ђонове и чак и на друге делове тела (на пример пазуха или препона). Погађајуће подручје сврби, а због гребања, инфекција се брзо шири по целом телу.

Шта да радиш? Благи случајеви инфекције могу се сами излечити - за ово морате само чешће опрати ноге и осушити их темељито. И у будућности би требало да покушате да избегнете влагу, за коју морате ставити посебан прах зноја и мириса у ципеле, па чак и чарапе. Уколико у року од две недеље не дође до побољшања, или напротив, инфекција почиње да се шири даље, онда је неопходно консултовати лекара који ће прописати друге масти или лекове за интерну употребу.

13. Разлог за узбуђење: промене боје прстију

Шта то може рећи? У хладном времену, тзв. Раинаудов феномен или вибро-болест (болест код којих је васкуларни тон узнемирен) узрокује прсте да постану беле, а затим на плавичастом тингу; затим постепено постаје црвена и тек онда добија природну боју. Због разлога који још није у потпуности проучаван, јављају се периодични грчеви крвних судова, што заправо узрокује такав поремећај боја.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: у присуству ове болести (Раинаудов феномен), слична "игра боја" се такође може посматрати у другим деловима тела. Боје могу променити нос, прсте, усне, уши. Осећају се хладно на додир, осећају се трепавице. Жене су у ризику да развију ову болест више од мушкараца, посебно оних који живе у хладној клими. Рејнудова појава обично се манифестује код људи старијих од 25 година или после 40. Стресне ситуације такође могу изазвати појаву ове болести.

Шта да радиш? Морате се консултовати са специјалистом како бисте изабрали прави лек за васкуларну дилатацију. Одговарајући третман помоћи ће у потпуности елиминисати или ублажити симптоме болести.

14. Разлог за анксиозност: јак бол у стопалима приликом ходања.

Шта то може рећи? Престанак замора (то јест, прелом костију ногу или, како се назива, ходање стопала), ако се не консултујете са доктором благовремено и не добијете тачну дијагнозу, може бити узрок таквог бола. Неугодност се може осећати локално, на бочним деловима стопала, изнад подлоге; или цела нога може да боли. Ови преломи - они се јављају често и неочекивано - могу изазвати још један озбиљан проблем. Говоримо о остеопенији (кршење остеогенезе), када се смањује густина костију и, сходно томе, његова снага. Најчешће се ово види код жена након 50 година. Понекад то може проузроковати неухрањеност, недостатак витамина Д, проблеми са апсорпцијом калцијума, анорексија.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: врло често особа може дуго ходати на ногама; док је бол једноставно неподношљив. Међутим, неки људи са високим праговима бола можда не знају за ове преломе већ годинама, пошто ретко иду код доктора.

Шта да радиш? Било који бол у стопалима би требало да оде одмах до доктора. Наравно, ако сте направили вишекилометарски марш од три дана на грубим теренима и на лошим ципелама, онда је узрок боли без доктора. Међутим, ако се такав бол настаје, на пример, код жене од око 55 година, која се углавном бави седентарним радом, онда је, наравно, неопходно испитивање костију ногу. Редовни рендгенски снимци могу открити узрок таквог бола и дозволити доктору да прописује тачан третман, што би несумњиво требало да помогне.

15. Разлог за немире: згушњавање терминалних фаланга прстију.

Шта то може рећи? Када се терминални фаланги прстима значајно згуше, прсти губе своју природну флексибилност, постају неприродни, можемо рећи да постоји такозвани симптом пацијената (то се такође назива Хипократовим прстима, јер је то био велики древни грчки лекар који је прије 2000. године описао овај феномен). Ови симптоми могу указивати на присуство различитих хроничних болести плућа, укључујући плућну фиброзу, или чак и рак плућа. Такође, узрок симптома бубрега може бити срчана обољења, болести гастроинтестиналног тракта (тзв. Црохнова болест) и друге.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: прсти подлежу истим променама као и прсти. Сви прсти или само неколико њих могу бити погођени.

Шта да радиш? Третман зависи од основних узрока болести. То значи да само лекар може прописати лечење. Осим тога, током лечења потребно је редовно посматрати специјалиста како би могао да исправи читав курс.

16. Разлог за анксиозност: боли пета бол.

Шта то може рећи? Плантарни фасциитис (спуштање пете) је назив запаљеног процеса везивног ткива (фасције) која се шири дуж подножја. Истовремено, постоји и абнормална напетост ткива на мјесту везивања калцаналног туберкулума.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: Бол почиње ујутру када се предузмете у првим корацима, а често се повећава током дана. Обично се концентрише на пете (једну или две), али се такође може осетити у горњем делу стопала или позади. Разлог за ово може бити јака физичка активност - трчање или скакање, али не само. Понекад се примећује код људи који ходају пуно боса; носи старе ципеле или папуче; ово може пасти људи који брзо добијају тежину; или оних који морају пуно ходати на мале камење.

Шта да радиш? Ако бол опет траје неколико седмица, или чак повећава, потребно је посјетити ортопедског хирурга. Иди на ципеле на ниском, али чврстом (подупиру) поду у тренутку лечења. Сама терапија може укључивати ношење специјалних ципела и узимање лекова који ће помоћи у смањењу упале.

17. Разлог за немире: одвратан мирис

Шта то може рећи? Упркос чињеници да лоши мирис стопала, који се често узрокује хиперхидроза (прекомерно знојење), може проузроковати још више аларма него, на пример, лускавих или експресивних стопала, сам мирис (чак и врло одвратан) ретко представља знак било ког затим озбиљне проблеме у телу. Чињеница је да стопала садрже више знојних жлезда него било који други део људског тијела - око 250.000 зноја на свакој стопалици! И многи људи су више знојени од других. Додајте овим синтетичким чарапама које повећавају знојење или погрешне ципеле, и разумећете зашто обичне бактерије које нормално живе на нашем тијелу, као резултат тога, изазивају мирис који, како кажу, пресече очи. У овом случају, ноге могу осетити фоул у оба пола, иако је за мушкарце овај мирис јачи.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: у овом случају, за дијагнозу прекомерног знојења прилично оштар непријатан мирис.

Шта да радиш? Потребно је опрати стопала посебним антибактеријским сапуном и темељито осушити. Обришите подне антиперспирана - средства за знојење. Користите природне материјале - памучне чарапе, кожне ципеле. Стопала у таквим чарапама и таквим ципелама зноју мање него у чарапама и обућама од вештачких материјала. Након што скинете ципеле, потпуно га одвезите и оставите на ваздух. Не носите га док не нестане непријатан мирис.

18. Разлог узбуђења: старе ципеле

Шта то може рећи? Ово је опасно само по себи. Ако ципеле кренете скоро сваки дан имају више од двије године, или ако сте прошли (или трчали) 600 до 900 километара таквих ципела, ове ципеле нису погодне за чарапе! Стара стопала не пружају стопало које подржава. Многи експерти инсистирају на овој изјави и наводе као доказе знаке вишеструких болести узрокованих старим ципелама.

Додатни знаци који указују на присуство ове болести: у овом случају говоримо о таквим знацима као што су блистерс (уске, често скупљене ципеле), удубљења на великом прсту (превише обучене ципеле), бол у пете (сублимирани једини, недостатак подршке за инстеп). Ако имате бар један од ових знакова упозорења, шансе су да су криве само ваше ципеле, негде око 50. 50. Старији људи су посебно рањиви јер се често навикну на исту обућу, не знајући да то може штетити стопалима.

Шта да радиш? Веома је једноставно: време је да одете у продавницу ципела за куповину!