Врсте нових неоплазме на људској кожи: фотографија и опис

Многи људи погрешно називају било какве неоплазме у карцинома тела. Ово је велика грешка, јер формације имају комплексну класификацију, свака врста има своје индивидуалне карактеристике, симптоме и прогнозу.

Овај чланак ће помоћи да се разјасни ово питање: он детаљно разматра основне типове и најчешће облике тумора.

Шта су неоплазме?

Неоплазме се називају тумори који се истражују онкологијом. У свом језгру, они су кластер идентичних ћелија који су локализовани на одређеном подручју. Данас је овај проблем распрострањен и сматра се једним од главних социјалних проблема.

Сви тумори могу бити подељени у две главне групе - бенигни и малигни тумори, од којих свака има неколико стотина варијетета.

Узроци неоплазме

С обзиром на различите облике и врсте тумора, могу се јавити из различитих разлога.

Следећи су најчешћи фактори који доприносе појави тумора:

 1. Генетска предиспозиција: ако су родитељи имали различите туморе, дете такође пада у групу ризика.
 2. Присуство озбиљних болести које могу довести до патолошких процеса и малигних трансформација у људском тијелу.
 3. Дефекти имуног система, који су у већини случајева наследни.
 4. Последица узимања потентних фармаколошких лекова, најчешће је нежељени ефекат имуносупресива, тестостерона или средстава за алкилацију.
 5. Излагање зрачењу и примање опасних доза зрачења због радиотерапије, рада у нуклеарним постројењима или као резултат употребе нуклеарног оружја.
 6. Излагање радијације на ниском нивоу на тијелу, може бити претјерано ултраљубичасто зрачење или честе дијагностичке процедуре које користе рендгенске зраке.
 7. Инфективни ефекти, активност унутрашњих паразита.
 8. Фактори непознатог порекла, укључујући стечене имунодефицијенције.
 9. Присуство лоших навика, пре свега, односи се на пушење и претерану употребу производа који садрже алкохол.
 10. Недостатак уравнотежене и потпуне исхране, богате витаминима; употреба лошег квалитета или штетних намирница.
 11. Тровање и излагање разним органским и неорганским супстанцама индустријског порекла, нарочито бензина, арсена, никла, хрома и неких смола.
 12. Добивање топлотних и механичких повреда, одржавање ожиљака за њима.

Врсте лезија коже

Све неоплазме на кожи подељене су на бенигне и малигне туморе. Понекад се разликује и гранична линија, која је пре-ракастична фаза и може се касније развити у малигни тумор. Све ове групе укључују велики број веома различитих формација, најчешће опције се детаљније разматрају у наставку.

Шокантна статистика - открила је да више од 74% кожних болести - знак заразе паразита (Асцарис, Лиамблииа, Токсокара). Црви изазивају огромну штету организму, а наш имунски систем је први који трпи, што би требало да заштити тело од различитих болести. Е. Малишева дели тајну како се брзо отарасити и очистити своју кожу довољно је. Прочитајте више »

Малигне неоплазме

Малигне неоплазме су тумори који постепено расте током времена, удишући и уништавајући ткива у близини. Уништавање живаца на путу доводи до акутног бола, а пораст крвних судова доводи до откривања унутрашњег крварења.

Туморске ћелије немају адхезију и пролазе кроз тело заједно са крвљу, смештајући се у унутрашње органе или ткива, што доводи до формирања метастаза. Врло често, чак и после терапије или операције, може доћи до рецидива.

Меланома

Меланом се развија из пигментних ћелија кртица, он је један од најчешћих облика малигних неоплазми.

Меланом је честа форма рака, овај облик болести има висок степен агресивности, прогноза је у већини случајева неповољна. Најчешће, меланома почиње да се развија на новим младима, мада су у неким случајевима стари пигменти изложени томе.

Оваква дијагноза може се показати низом карактеристичних манифестација, стога је код првих знакова потребно одмах тражити стручну медицинску помоћ, јер је у каснијим фазама много теже примјенити лијечење.

Испод је фотографија која показује појаву меланома:

Симптоми

Главни симптоми који се јављају са појавом меланома су наведени у наставку:

 1. Брзо повећање величине молова, за само шест месеци, може се повећати неколико пута.
 2. Промена боје кртице може бити и освјетљење и затамњење. Међутим, може променити боју на целој површини или на неким местима.
 3. Промена облика, обично без симетрије.
 4. Нема јасних граница, јер пигмент се спаја са кожом.
 5. Појава улкуса у месту кртица.
 6. Акутни бол.
 7. Губитак длака расте у кртици.

Басалиома

Басалиома је још један облик канцерогена крв, у овом случају, тумор произлази из акумулације епителних ћелија. Старији људи су у ризичној групи, иако под утицајем провокативних фактора такав раст може доћи код било које особе.

Једини изузетак је сквамозна разноликост карцинома базалних ћелија, али се налази само у 20% свих случајева. Међутим, увек постоји изузетно велика вероватноћа поновног поновног понашања: методом лечења није могуће дати гаранције потпуног лечења данас.

Базалииому не би требало да трчи, јер се у раној фази да се то реши много је лакше. Чланци од 10 цм и више обично утјечу на унутрашња ткива и живце, што отежава терапију. У неким ситуацијама долази до смрти од могућих компликација.

Овде можете прочитати комплетне информације о карцинома базалних ћелија и видети фотографије почетне фазе рака коже.

Испод је слика карцинома базалних ћелија, која даје идеју о томе како изгледа овај тумор:

Симптоми

У почетној фази, базалиом је практично неприметан и често га није могуће препознати на вријеме, али онда се појављују сљедећи симптоми:

 1. Појава површинских формација, обично су појединачни и имају густу структуру.
 2. У свим формацијама је неопходно мала унутрашња пауза.
 3. Облик може бити различит, али границе неоплазме су увек јасно дефинисане, пречник обично не прелази центиметар.
 4. Добијени тумор благо расте изнад спољашњих слојева коже.
 5. Појава благог свраба, која је у почетку одсутна.
 6. Присуство визуелно уочљивих нодула, које су нарочито приметне када је кожа напета. Њихова боја може бити бела, понекад су жућкасте или сивке боје.
 7. Болне сензације које почињу да се јављају као тумор расте.
 8. Криве на површину тумора, њихово уклањање обично доводи до откривања крварења.

Капосијев сарком

Капосиов сарком је добио име по мађарском дерматологу који је први описао ову болест, која првенствено погађа пацијенте са ХИВ инфекцијом.

Капосиов сарком карактеришу вишеструке лезије малигних тумора. Овај процес обично изазива херпес симплекс вирус осмог типа, стога се група ризика не састоји само од особа са ХИВ инфекцијом, већ и од локалних становника екваториалног дела Африке; Становници Медитерана који су достигли старост, и пацијенте који су прошли трансплантацију унутрашњих органа.

Приликом доношења одговарајуће дијагнозе, локално или системско лечење може се прописати у зависности од стања болести и других особина ситуације.

Капосиов сарком не представља опасност по здравље само по себи, већ у великој мери нарушава естетику изгледа и доводи до психолошког нелагодности. Такође може изазвати компликације које ометају функционисање респираторног или дигестивног система, што је много опасније од самих тумора.

Следећа фотографија спољних симптома Капосијевог саркома омогућава да се разуме шта тумори изгледају:

Симптоми

Присуство Капосијевог саркома је обично назначено следећим симптомима који су карактеристични за ову болест:

 1. Појава на кожи тачака, која може имати ружичасту, црвену, плаву или љубичасту боју. Не олакшавају додирнути или на други начин механички наношени.
 2. Појава плућног осипа, који је сличан изгледу црвеног лишаја и понекад може ометати дијагнозу. Постепени раст чворова, понекад достиже величину прилично великог ораха.
 3. Погађена област често се исушује и почиње да се олуји, а васкуларни звездасти кругови на чворовима.
 4. Бол који се јавља током механичког притиска на чворови. У неким ситуацијама, на пример, поразмисли слузницу уста, бол никад не може престати.

Липосарком

Липосарком је најчешћа и позната врста малигних неоплазма која погађа меку ткиву. Ова болест обично се јавља код мушких болесника старијих од 40 година који имају било који бенигни тумор.

Данас се разликују сљедећи облици ове неоплазме:

 1. Слабше диференцибилни липосарком је најчешћи тип; споља, неоплазме су сличне обичним масним једињењима, која имају тенденцију да расте активно.
 2. Митоксидни липосарком је гранична форма, а када се детаљно прегледају, туморске ћелије изгледају и понашају се нормално, али тумор може почети да расте у било ком тренутку.
 3. Плеоморфни липосарком је изузетно реткост, погађа углавном само удове.
 4. Дедиферентабилни липосарком је подврста класичног облика, али неоплазма има агресивније понашање, постоји тенденција честих метастаза.
 5. Мешани липосарком је комбинација симптома неколико других облика одједном, налази се у изузетно ретким случајевима.

Испод је фотографија липосаркома:

Симптоми

Појава липосаркома обично прати следеће манифестације:

 1. Проблеми са дисањем, говора, гутањем и мокрењем.
 2. Сензације бола.
 3. Оштро смањење или повећање телесне тежине.
 4. Појава чворова који постепено мењају боју и постају плави.
 5. Утопљеност погођеног подручја уколико су нервни завршници били погођени током раста чворова.
 6. Опште погоршање здравља.
 7. Превише брза умирљивост чак и након дугог одмора.
 8. Тровање тијела различитим супстанцама насталим током патолошких процеса.

Треба напоменути да су у почетним стадијумима болести асимптоматски, све манифестације се јављају као формирање тумора.

Фибросарцома

Фибросарцома је ретка врста малигних неоплазми, али сви људи, без обзира на пол, старост и друге критеријуме, могу бити погођени.

Такви тумори утичу на влакна везивних ткива мишића или тетива. Фибросарком може доћи на кожу било ког дела тела, али најчешће утиче на стопала, а много чешће лице или тело. Развој тумора и других патолошких процеса се јавља у поткожном простору, сама кожа је погођена само најагреснијим облицима болести.

Испод је фотографија која показује фиброзарком који утиче на кожу:

Симптоми

Фибросарком дуго времена не може имати симптоме, али ће следеће манифестације указати на то:

 1. Формирање густог поткожног чвора.
 2. Погађена област добија плавичасто-браон боју.
 3. Бол је потпуно одсутан.
 4. Осећај слабости, апатичног стања.
 5. Оштро смањење телесне тежине.
 6. Појава грозничавог стања.

Бенигни неоплазме

Бенигни неоплазме су такође тумори који су резултат патолошких процеса, али брзина њиховог развоја је сувише спора или болест уопште не напредује. Опасност је што могу да промене свој облик и постану малигне неоплазме.

Атхерома

Атером је тумор лојних жлезда, чији узрок заправо увек лежи у њиховој блокади.

Да би изазвали појаву атерома може:

 • Утрљавање горњег слоја епидермиса, јер то доводи до погоршања одлива себума и касније блокаде канала.
 • Промене у хормоналним нивоима такодје могу да изазову ову болест, с обзиром на промјену њихове густине и састава масти.
 • Агресивни утицај животне средине и лоша околишна ситуација чине особу у опасности.

Испод се налази слика покривача коже, захваћена атеромом:

Симптоми

Главни симптом је појава сферних формација које изгледају овако:

 1. Облик тумора је увек округао и редован.
 2. Појава тумора се јавља на скалпу или лицу, леђима, врату, пазуху или у пределу гениталних зуба, јер на овим местима постоји велики број лојних жлезда.
 3. Границе су јасно дефинисане и могу се разликовати једноставном инспекцијом.
 4. Површина је глатка, структура је густа.
 5. Болне сензације су присутне само у случају компликација, када се јављају инфламаторни процеси и суппурације.

Хемангиома

Хемангиома је још једна бенигна неоплазма, тумор се развија из кластера ћелија на унутрашњој површини посуда.

У огромној већини случајева хемангиом је једна структура, мада понекад постоји неколико формација. Најчешће, болест утиче на скалпу или врат, али се то дешава и на очним капцима, чело, унутар или изван лица, носа и подручја у близини.

Понекад је захваћен региону око гениталних органа, што може довести до великог броја компликација уколико дође до инфекције. Различити облици хемангиома се разликују, класификација се врши у зависности од посуда са којих се тумор развија.

Испод је фотографија која приказује вањску манифестацију хемангиома:

Симптоми

Симптоматологија зависи од облика хемангиома, главне манифестације тумора су описане у наставку:

 1. За класичну форму карактерише изглед црвених или љубичастих печата, који могу имати плавичасту нијансу. Границе тумора су јасно дефинисане, под механичким дјеловањем се осветљава неко време.
 2. Када дође до кавернозне форме, субкутани чворови са меканом и еластичном структуром, састоје се од неколико шупљина испуњених крвљу. Промена боје се јавља једино док тумор расте.
 3. У комбинованом облику, могу се посматрати симптоми кавернозне и класичне хемангиоме, а која може превладати било која врста.

Лимфангиома

Лимфангиом је веома близу претходним врстама, али тумор се развија само из ћелија лимфних судова.

Ризична група првенствено обухвата децу од рођења до годину дана, иако постоје случајеви појављивања таквих неоплазми у каснијој доби. Комплетна клиничка слика се може добити само са рентгенским испитивањем, али у свим случајевима границе тумора су јасно дефинисане, тако да његово лечење не изазива никакве потешкоће.

Следећа слика је лимфангиома:

Симптоми

Спољне манифестације лимфангиома зависе од специфичног облика неоплазме:

 1. Цистични облик се сматра најчешћим типом, утиче на подручје у близини лимфних чворова и шири се дуж врата.
 2. Кавернозни облик је суптилан тумор, јер су сакривени од нетакнуте коже. Могу се открити само осећањем, тумор је благи оток.
 3. Капиларни лимфангиом утиче само на површину лица, то је малобројна неоплазма воденог типа и са замућеним границама. Најчешће се јавља на образима или у близини горње усне.

Липома

Липоми су бенигне неоплазме које се развијају из масног ткива, њихове главне карактеристике су разматране у наставку.

Липома је прилично чести тумор који се може појавити практично било тело, али ретко утиче на абдомин или ноге. Ова неоплазма значајно нарушавају естетику изгледа, не изазива никакву другу неугодност, јер бол је потпуно одсутан.

Испод је фотографија липома која утиче на различите делове тела:

Симптоми

Симптоми којима се липома може разликовати од других неоплазми су наведени у наставку:

 1. Конструисан чвор је у поткожном простору, његова величина може варирати од 0,5 до 15 цм.
 2. Чвор има висок степен покретљивости, обично наставља да расте полако, чак и са јаком особом која губи тежину.
 3. Конзистентност може бити другачија.
 4. Бол је одсутан чак и код механичких дејстава.
 5. Упала или суппурација је компликација која се може посматрати уз константно трење тумора на одећи.

Папиломи и брадавице

Под папилом, стручњаци разумеју велику групу бенигних тумора типа брадавице на кожи или мукозним мембранама.

Узрок папилома је инфекција специфичним вирусом на који су људи подједнако подложни, без обзира на пол или старост. Постоје неки типови који се јављају током преноса вируса сексуално или путем контакта када користите јавне тоалете или посјете базену.

Слиједи слика папилома и брадавица:

Симптоми

Симптоми се могу разликовати у зависности од специфичног облика папилома:

 1. Становници брадавице су најчешћи типови, споља су неоплазме које се повећавају 1-2 мм изнад коже. Најчешће, ова болест погађа децу или младе млађе од 20 година.
 2. Обичне брадавице изгледају као равна сорта, али се изнад коже израсте за 2-3 мм, ау већини случајева њихова површина је груба због деквамације.
 3. Гениталне брадавице споља сличне цвјетачу, такви тумори се јављају на кожи гениталних органа, у близини ануса или на орални слузници.

Овде детаљно прочитајте брадавице.

Рођења и неви

Краве се разликују по својој разноликости и најчешћи су облик бенигних тумора, што је познато свима.

Неки кртови су урођени, савремени лекови повезују свој изглед са недостацима ембрионалног развоја и миграције пигментних ћелија у кожу. На рођењу, такви тумори су невидљиви, али почињу да се манифестују у првим годинама живота.

Ту су и стечени кртови, који су узроковани прекомерним инсолацијом коже, хормонским променама или излагањем различитим инфекцијама. Мали тумори не представљају претњу, али велики кртови могу да изазову малигне туморе.

Испод је фотографија мола:

Симптоми

Као што смо већ приметили, кртице се разликују по различитостима, у наставку су примери како изгледају:

 1. Најмањи молови имају пречник од 0,5 до 1,5 цм, све неоплазме пречника од преко 10 цм сматрају се великим.
 2. Боја се такође може разликовати: тамно смеђа или чврста, што чини крту скоро неприметно.
 3. Флат молес су мале мрље, али постоје и густи тумори у облику граха.

Фиброма

Фиброма је још један тип бенигних тумора који се развијају из влакана везивног ткива.

Фиброма може бити присутна код особе од рођења или до стицања. У већини случајева утиче на кожу и меку ткиву, али понекад се јавља тумор у унутрашњим шупљинама. Стручњаци разликују тврд и меку форму, други тип се најчешће јавља код жена.

Испод је фотографија фиброма:

Симптоми

Главни симптоми фиброма варирају у зависности од облика, карактеристике спољне манифестације описане су у наставку:

 1. Чврста фиброма је испупчен раст коже који има низак ниво мобилности. Тумор може бити једнократан или вишеструк, што утиче на било који део тела или удова. Боја може да варира од коже до ружичастих нијанси. Најчешће, фиброма има глатку површину и налази се на ногама.
 2. Мекана фиброма је слична торби која се налази на стаблу и има ружичасту или смеђу боју. Ова неоплазма може се јавити у пазуху, у непосредној близини млечних жлезда или гениталија, као и на предњем делу врата.

Неурофиброма

Неурофиброма је најновија врста бенигног тумора, о чему ће се говорити у предложеном чланку. Његов развој увек долази од плашта живаца.

Када се неурофиброма јавља у детињству, тумор се развија из периферних живаца, а када се у старости 10 година и више појављују знаци неоплазме, развој долази од централних живаца. У већини случајева, нарочито са појавом неурофиброма у старијој доби, феномен је наследни.

Испод је фотографија неурофиброма:

Симптоми

Клиничке манифестације ове неоплазме су потпуно одсутне, могуће је осумњичити његово присуство у следећим случајевима:

 1. Образовне чворове тачке које се налазе на ногама.
 2. Ширење старосних пега, слично по изгледу на пеге.
 3. Присуство мрље млечне кафе.

Неурофиброме могу утицати на било који део људског тела, осим стопала и дланова.

Прецанцероус цондитионс

Код прецанцерозних стања, људи обично разумеју патолошке процесе који доводе до промјена у ткивима, што знатно повећава ризик од малигних тумора. Следеће су главне врсте таквих стања.

Бовенова болест

Бовенова болест се данас сматра ријетком болешћу која утиче на кожу и мукозне мембране, а такође повећава вероватноћу да се развија у инвазивни канцер.

Особе изнад 70 година, без обзира на спол, обично су у ризику, међу факторима који изазивају Бовен-ову болест разликују се изложеност хемикалијама, ултраљубичастом зрачењу или опасним дозама зрачења.

У неким случајевима узрок болести може бити механичка повреда или присуство дерматолошких лезија у хроничном облику. Главна опасност за људе је ризик од преласка Бовенове болести у сквамозни карцинома коже, што је праћено растом тумора и метастазом.

Испод је фотографија која приказује манифестације Бовенове болести:

Симптоми

Бовенова болест има карактеристичне симптоме који су описани у наставку:

 1. Појава црвених мрља на било ком делу тела, лезија обично има округли облик и неправилне границе.
 2. Појава плакета је бакар-црвена боја, која се развија на месту где је мрља првобитно лоцирана.
 3. Покривање погођеног подручја жутом или бијелом вагом која сакрије непрекидно плачу површину коже. Крварење приликом уклањања ваге потпуно одсуство.
 4. Постепено, структура плака се мења, постаје блатна и неравномјерна.
 5. Појава чирева указује на прелазак болести на канцер.

Пигмент керодерма

Пигмент керодерма је наследна болест која се увек претвара у хроничну форму. Карактеристике протока су разматране у наставку.

Болест је најчешћа у земљама у Африци и на Блиском Истоку, а први симптоми се јављају у детињству. У ризику су дјеца рођена у блиским браковима.

Пирсинг керодерма утиче на људе било ког пола, али ово је чешће код дјевојчица. Понекад је скривено, у таквим случајевима, прекомерно ултраљубичасто зрачење може бити провокативни фактор.

Испод је фотографија која приказује појаву пигмента керодерма:

Симптоми

Болест почиње да се манифестује у доби од шест месеци до године, а погоршање се јавља у пролећном или летњем периоду.

Симптоми су следећи:

 1. Појава едема, пликова и црвенила коже на местима која су изложена ултраљубичастом зрачењу.
 2. Очување старосних мјеста, споља слично пегама, које остану након проласка упала.
 3. Разређивање коже, повећана сувоћа и пуцање се јавља када се болест поново појави.
 4. Појава папилома и брадавих формација у погођеним подручјима је једна од каснијих стадија болести.
 5. Лезије ока и развој офталмолошких болести паралелно са пигментом керодерма примећују се у 80% случајева.
 6. Ретардација раста и погоршање зуба - ово су још неки симптоми који често прате болест.

У ретким случајевима, пигмент ксеродерма прати појављивање малигних неоплазми већ у раним фазама.

Сенил кератом

Сенилски кератом је прекомерно стање које се јавља претежно код старијих особа, због чега је добио одговарајуће име.

Узрок сенилног кератома је пролиферација горњег слоја епидермиса, који је праћен кератинизацијом неких ћелија. Изложени ризици су људи преко 50 година, без обзира на пол, који имају тенденцију да осуше кожу. У већини случајева угрожене су изложене површине тела, јер је активни фактор излагање ултраљубичастим жарком.

Испод је фотографија која приказује спољне знакове сениле кератома:

Симптоми

Симптоми, који се примећују код сенилног кератома, описани су у наставку:

 1. Примарни симптом је појављивање тачке, које може имати жућкаст или смеђе боје.
 2. У већини случајева, лезије су вишеструке, повремено постоје појединачне тачке.
 3. Временом је погођено подручје пигментирано и мења боју, постаје црвено или смеђе.
 4. Како се тачка развија, на њеној површини се формира папула са више малих депресија.
 5. Заобљена плоча пречника око 6 цм је коначни облик лезије.
 6. У неким случајевима, плак је прекривен хорним вагу, чије уклањање доводи до отварања крварења.

Кутни рог

Кутни рог је облик неоплазме, која се састоји искључиво од ћелија спинозног слоја епидермиса.

Спољно, ова неоплазма подсећа на рог животиње, због чега је добила одговарајуће име. У већини случајева, код старијих људи се јавља кожни сир, иако се то може десити у било које доба. Покретни фактори су механичка повреда коже или тешке вирусне инфекције.

Слиједи фотографија котећег рога:

Симптоми

Када се појави поремећај коже обично се примећују следећи карактеристични симптоми:

 1. Појава неоплазма конусног облика, која има жућкаст или браон боју.
 2. Густа структура неоплазме.
 3. Споро раст, који се јавља само у дужини.
 4. У неким случајевима око оклопљеног рога, видљив је обод црвене боје.
 5. Инфламаторни процеси могу се јавити само у близини базе трубе и привремени.

Лечење кожних неоплазме

До данас постоје следећи начини лечења тумора на кожи:

 1. Хемотерапија.
 2. Радиотерапија
 3. Хируршка ексцизија.

Уклањање лезија коже

Хируршка интервенција омогућава потпуно отклањање бенигних тумора или прецанцерозних стања. Процес подразумева уклањање погођеног подручја, као и неко здраво ткиво које је поред ње.

Данас се врши ласерско уклањање неоплазме, што смањује вероватноћу поновног појаве, јер се у исто вријеме површина кукуризира, што спречава ширење ћелија рака.

Питање како уклонити брадавице већ је дискутовано на нашој веб страници.

Превенција

Међутим, људи који се налазе у ризику треба да се придржавају следећих правила:

 1. Водити здрав животни стил и одустати од лоших навика.
 2. Учините вашу исхрану пуну и балансирану тако што ћете укључити храну високог садржаја витамина и минерала.
 3. Минимизирајте излагање отвореном сунцу.
 4. Избегавајте контакт са хемикалијама.
 5. Обратите пажњу на кожу и минимизирајте ризик од повреде.
 6. Да бисте надгледали доступне кртице и родне марке, у случају било каквих промена, благовремено консултујте специјалисте.

Сумирајући, треба напоменути да свака особа мора бити пажљива и пажљива, пошто се чак и из безазлених кртица развијају малигне неоплазме. Правовремен захтев за професионалну медицинску негу повећава шансе за успешно решавање ситуације, а све независне манипулације код куће треба потпуно искључити.

Све врсте раста коже

Врло често, на површини коже, поред уобичајених кртица или јегуља, могу се посматрати чудни тумори. Појава раста неизвјесне природе треба изазвати забринутост и постати изговор за непосредне посјете дерматологу. Неоплазме могу носити низ проблема, укључујући и развој карцинома коже. Чак и најнезадње брадавице мора проверити лекар за доброто. Који су типови раста коже и шта они прете.

Врсте раста

Растезе коже подељене су у три главне групе - бенигне, малигне и прекомерне. И свака група има своје подврсте.

Бенигн

Овакве неоплазме на кожи не представљају директну претњу њиховом носиоцу, уколико нису подложне разним врстама механичких ефеката.

Атхерома

Кутна неоплазма, која се формира у процесу блокаде лојних жлезда. Екстерно, раст подсећа на малу густу групу, са јасно дефинисаном контуро. Такав ударац на додир је веома еластичан и мобилан. Када пробијање не изазива бол и друге нелагодности. У грудима се може нагнути и чак пропасти. На пробоју, густо-сејни флуид се ослобађа од раста. Током периода упале, температура се повећава, атхерома може да боли. Ерупција се формира на местима велике акумулације лојних жлезда - на скалпи, врату, леђима, у пределу препона.

Хемангиома

Хеммангиом је васкуларни тумор, може бити:

 • Капиларна - раст на површини коже, може досећи велике величине. Боја од црвене до плаве боје. Често расте на страну.
 • Трицки - ограничен субкутани чворен раст. Кожа у пределу храпавог хемангиома обично постаје црвена. Такви тумори често се јављају код новорођенчета у врату и глави.
 • Комбинирано - неоплазма која комбинује капиларни и необичан хемангиом у једном расту. Оваква поткожна или спољашња неоплазма обично је плавкасте боје, са издуженом или ограниченом маргином.
 • Мешано - ово је хемангиом, који током раста не утиче само на судове, већ и на суседно везивно ткиво.

Лимфангиома

Тумор који се развија на зидовима судова лимфног система. Тумор карактерише веома спор раст. У лимфним чворовима расте претерани тумор коже, безболан је. Неоплазма је цистична, која се састоји од неколико изолованих или комбинованих циста. Болест углавном утиче на дјецу, али се такође може развити код одраслих. Ова болест се обично јавља код фетуса током развоја фетуса. Болест није опасна, већ се нагло расте одмах под утицајем негативних фактора животне средине. У овом случају је неопходна хитна хируршка ексциззија.

Липома или Вен

Неоплазма која се развија под кожом из ћелија масног ткива. Споља, вена изгледа као атерома. Субкутана бубица је потпуно безболна. Осећам се као напорна и покретна лопта приликом пробирања. Липома се може развити у било којем делу тела где постоји подкожно масно ткиво. Љутња је једнака или вишеструка. Једна вена може да порасте у величини од великог грашка до просечне величине јабуке. Тумор доноси власнику естетски нелагодност.

Папиломи и брадавице

Кожне глине које се формирају из епителног ткива. Такви растови могу бити сферични (у облику папиле), порођени (филиформни) или равни. Неоплазме су мале, безболне. Може се развити било где на тијелу. Растови могу бити ткане боје, смеђе, црвене и чак црне. Појава брадавица указује на присуство у телу ХПВ-а - хуман папилломавирус.

Невус и кртице

Ово су урођене или стечене равне расти у облику једне или више места. Такви растови су мала или велика акумулација ћелија, преплављена природним бојама пигментом - меланином. Неоплазме могу бити различите у боји (од бежих до тамно браон), текстуре, облика и величине. Такви растови не доносе много штете по здравље.

Фиброма

Скалирање, које се формира из кластера везивног ткива. Вањски, фибромом личи на брадавицу на танки стабљици. Ерозија је слична збирци малих сферних чворова на кожи. Површина фиброида може бити гладак или слободан. Боја раста варира од чврсте ружичасте до тамно браон. Фиброма расте веома споро, не узрокује неугодност (осим механичких неугодности изазваних одјећом или местом његове локације). Ако нема ефекта на фиброид, он је сигуран.

Неурофиброма

Кутана неоплазма која се формира од нервних ћелија. Најчешће се развија на основу стреса и нервозног превише узбуђења. Често се раст налази у подручју масних поткожних ткива и испод саме коже. Екстерно, тумор је густи туберкулус, са пигментираном вањском куглом. Скалови брзо расте на кожи, врло ријетко усамљени. Најчешће утичу на леђа, врат, лактове и колена.

Малигни

Ова категорија кожних лезија често се јавља претварањем бенигног раста у малигни. Такви растови захтевају одмах идентификацију и одлагање.

Меланома

Неоплазма која настане као резултат неправилног уклањања кртице (невуса) или његовог дегенерације у малигни облик. Меланом је врста кожног карцинома. Болест се одвија веома агресивно, брзо се шири на кожу. Овакав тумор врло брзо даје метастазе у целом телу, унутрашњим органима, па чак и мозгу.

Басалиома

Сквамозни карцином коже, који се формира из ћелија базалног слоја епидермиса, у облику равних, појединачних густих рана. Мале нодуларне ране - тумори брзо напредују и развијају се у гљивичне улцерозне расте. Најчешће се појављују ране на лицу, образима, крилима у носу, делу иза ушију и ушима, утичу на доњи капак. Ова врста рака не метастазира унутрашњим органима и не одступа јако на кожу.

Капосијев сарком

Малигна неоплазма на кожи у облику опсежних тамних тачака (од боје тровања куване крви до црне), које се спајају у велике површине оштећења. Болест се дијагностицира у већини случајева код људи с ХИВ-ом, у каснијим фазама тока болести. Саркома лезије: руке, ноге и стопала. Ова болест је последица озбиљних проблема са унутрашњим органима, не може се излечити, можете уклонити само симптоме изазване лековима.

Липосарком

Тумор који се јавља као резултат оштећења масног ткива. Ово је велики субкутани заобљени раст (један чвор), може доћи до 20 центиметара. Сам по себи, раст је неуједначен, са неправилним линијама. Када пробијање може бити чврста и еластична. Овај раст се често јавља код особа старијих од 50 година и углавном код мушкараца. Липосарком се јавља дегенерацијом липома или атерома у малигни тумор. Раст расте веома споро, не шири метастазе у унутрашње органе.

Фибросарцома

Нови раст се развија у повезивању меких ткива. Најчешће растови утичу на кожу доњих екстремитета.

Фибросарком се може ставити споља или субкутано. Кожа се појављује изнад коже, такав раст има јасно видљиве границе и тамно плаве или смеђе боје.

Субкутани фибросарком се налази дубоко под кожом и невсиљив. Видимо само мали венски туберкулоз.

Прецанцероус

Упркос ужасном називу категорије, већина ових тумора, ако се брзо идентификују, могу се уклонити и излечити без озбиљне штете по здравље.

Бовенова болест

У почетним фазама развоја тумора, налази се у горњим слојевима епидермиса. На кожи се појављује јасно обележена плакета од смеђе боје, са дебелом површином. Под његовом површином је скривено лупање гнојног слоја епидермиса. Често се болест развија након 40 година, углавном код мушкараца. Бовенова болест утиче на гениталије, кожу лица, руке и оралне слузнице. Ако не откријете болест у времену и не започнете терапију, она започиње метастазе и улази у стадијум инвазивног карцинома. Третман се обично врши локално, лековима.

Пигмент керодерма

Болест се развија кроз регенерацију старих места. Појављује се код људи са преосетљивошћу на негативне ефекте на кожу сунчевих ултраљубичастих зрака. Ова пигментација најчешће се види на кожи руку, лица, леђа и груди. Густо покрива целу кожу тамно смеђим мрљама. Мреже могу деловати као растиње на површини коже и садрже гнојну маларију у крви.

Сенил кератом

Ерупција подсећа на први осип, а затим акумулација сферних чворова на кожи које су повезане са заједничким местом. Временом, равно раст постаје густа кора на својој површини. У почетној фази развоја, израстање боје коже, у процесу прогресије, затамни до браон. Горње скале кератома могу да се изгубе, рана почиње крварити.

Кутни рог

Формирана растом епидермалних ћелија трбушног слоја коже. У облику коже обликован облик конуса, који изгледа као мали рог. Хорн има вишеслојну и лускаву структуру. Обично сух раст се појављује код старијих људи иза ушију, прстију и прстију, на стопалима и на очврснутим деловима коже.

Чврсто заптивање под кожом

Понекад можете видети печат или грубу груди испод коже. Већина њих је безопасно, али неке могу бити болне и изазивају иритацију. Такви ударци могу се појавити на било ком делу тела.

Већина печата је безопасна и није разлог за забринутост. Међутим, у ретким случајевима може бити потребна додатна дијагностика. Ово се дешава са раком. Код бенигних глобула под кожом су следећи знаци:

 • збијање расте споро и не болно;
 • мекана текстура;
 • налази се на површини или масном слоју коже:
 • мобилни, може се пробећи.

На руци или стопалу

Већина удубљења и куглица испод коже су безопасни и пролазе без третмана. Али за исправну дијагнозу и елиминацију главних разлога за њихов изглед, потребно је консултовати лекара што пре.

Густа кугла на руци или ногу најчешће је липома (вен), фиброма или циста.

Липома на руци и стопалу

Липома је релативно мекан печат који се састоји од масног ткива који расте споро.

Фибролипома или фиброзна липома се формира од адипозног и везивног ткива истовремено. Што је нижи проценат масти, то је теже.

Фиброма на пети и под ногу

Фиброма је чврста мала поткожна заптивка која се састоји од везивног влакнастог ткива.

Све су то сигурне формације које постепено расте.

Циста је врећа испод коже, испуњена флуидом (обично гној). Главна разлика од липома и фиброма је да су дубоко под кожом, а циста је ближа површини. Сви ови печати обично не захтевају обавезно лијечење, али понекад захтевају и операције уклањања.

Липома, фиброма или циста могу се појавити у другим деловима тела. Поред руку и ногу, често се формирају на леђима или грудима.

На лицу

Разлози за појаву печата на лицу, који нису повезани са повредама, вероватно ће бити:

 • Мумпс (мумпс) - вирусна инфекција, која углавном утиче на дјецу. Печати ће бити повезани са запаљењем лимфних чворова доњег лица;
 • Алергијска реакција - изазива отицање у дубљим слојевима коже;
 • Апстракт зуба може довести до едема у пределу вилице.
Увећани лимфни чворови са паротитисом (лево) и оток лица услед инфекције зуба (десно)

У препуцима, на кукама и задњици

Изглед тешких удубљења у вагини, на унутрашњој страни бедра и на задњици може бити узрокован следећим факторима:

 • Ингуални лимфни чворови су запаљени, што је знак инфекције;
 • циста - безопасна формација испуњена флуидом;
 • апсцеса - болна акумулација гњида;
 • Гениталне брадавице - односе се на сексуално преносиве инфекције и представљају меснат раст;
 • виси кртице или брадавице.
Висећа мол (А), апсцеса (Б) и брадавице за гениталије за ХПВ (Б)

На зглобу прста или зглоба

Подкожна густа кугла или бумп на зглобу или на прстену честица најчешће је хигром - то је врста цисте која се формира око зглобова и тетива.

Хигрома (синовијална циста) је прилично мекана, глатка лоптица испуњена густом геластом течном текућином. Узроци његове појаве нису познати, најчешће су повезани са старењем или оштећивањем зглобова и тетива.

Хигрома се појављује близу зглобова

Ако хигрома не изазива бол и анксиозност, може се оставити или излечити самостално, али да би је уклонили, потребно је да посетите дерматолога. Иако често након уклањања током времена, проблем се може вратити.

Мала тврда кугла испод коже

Чврста кугла испод коже може бити влакнаста липома - покретни печат који се састоји од масног и везивног ткива који расте. Нормална липома (масноће) састоји се само од масног ткива, стога је мекша. И влакнасте - густе због везивног ткива. Величине варирају од грашка до неколико центиметара у пречнику. Липоми су безбедни.

Ако лопта није липома, највероватније је то циста - торба испод коже, испуњена гњатом. Врло су слични, али важна разлика је у томе што ће циста бити ближа површини и обично нестаје без лечења.

Велики равни заптивач под кожом

Појава печата под кожом велике величине представља забринутост за већину људи, многи сматрају да је то знак рака. Да бисте умањили компликације, морате проћи серију тестова који ће помоћи у одређивању узрока појављивања таквих печата.

Ако је неоплазма малигна, онда је неопходан курс радијације и хемијске терапије или операције за уклањање канцерогених ткива.

Тешка, болна површина под кожом

Повреда или инфекција могу изазвати изненадну, чврсту, болну област. Штавише, током инфекције кожа око печата биће црвена и врућа на додир, а повреда ће бити праћена отоком и крварењем. Уз погрешан третман, инфекција се може довести у рану, а затим ће се додати црвенило и грозница.

Тешке кугле испод коже услед урезаних длака

Под одређеним условима, не уклања се сва длака, део остане испод коже и не може да се пробије, па је савијен и расте унутар фоликула косе. Тако се појављују урезане длаке, узрокују упале, бол и формирају мале тврде кугле у области за бријање. Најчешће је брада, напе, пазуха и лобање. Понекад урезана коса може постати проширена бумп (циста) након инфекције.

Свако ко се брије, користи пинцете или восак за депилацију може се суочити с сличним проблемима. Ови "удубљења" често пролазе самостално, али понекад могу помоћи и када је коса већ веома близу површине.

Појава густе кугле на кожи након уједа од инсеката

Уједе жужица или паука могу такође узроковати отицање и појаву тешких удубљења на кожи. Већина инсеката је безопасно, али постоји неколико отровних особа чији штек продире дубоко у људску кожу и њихов отров је опасан.

Знаци отровног уједа паука:

 • тешки бол који почиње око сат времена након што је угризен;
 • абдоминални грчеви (са уједом црне удовице);
 • тешко знојење;
 • оток и грозница у тешким случајевима.

Акне се претвориле у тешке куглице

Акне је место запаљења коже. Појављују се када се мртве кожне ћелије, масти коже и бактерије заобиреју поре, формирајући тешке глобуле. Акне (акне) су уобичајени проблем код адолесцената, али се могу појавити иу било ком другом добу. Под кожом се бактерија брзо мења и то доводи до појаве нових акни.

Акне могу бити различитих врста: акни, папуле, пустуле, цисте или чворови, тако да нема јединственог начина лечења акни. У тешким случајевима, болест је прописана пилула и локални третман.

Ако су акне велике, онда се врши ласерска и фототерапија, одводњавање и стероидне ињекције да би се смањила отапање.

Печати испод коже након вакцинације

Вакцинација је поуздан начин заштите од инфекција без изазивања озбиљних нежељених ефеката. Али нека деца имају различите симптоме након вакцинације, као што су:

 • грозница у року од 2-3 дана након вакцинације;
 • црвенило на месту ињекције;
 • чврста површина на месту убризгавања (у овом случају помоћ ће вам помоћи);
 • осип у облику црвених тачака може покрити дете од главе до пете, али је сигурно и ће проћи недељу дана;
 • у ријетким случајевима, цела област вакцинације може постати црвена, отечена и врућа (анестезија и хидрокортизонска маст ће помоћи).

Лагана грудњак испод црвене или плаве коже

Ако се кожа око шупљина постане црвена или плава, онда то може бити апсцес - отечена област која садржи акумулацију гнуса. Апсцес коже је грудњак, обично окружен бојеном кожом.

Огромна већина апсцеса је узрокована инфекцијом. У унутрашњости су пуни гнева, бактерија и мртвих ћелија коже. Абцессес су често болни и топли на додир, могу се појавити на било ком делу тела. Међутим, најчешће место догађаја укључује кожу пазуха, око ануса, у пределу препона и око зуба.

За ефикасно лечење апсцеса, мора се отворити. За разлику од других бактеријских инфекција, само антибиотици неће помоћи. У ретким случајевима, апсцес се може отварати самостално, али чешће треба помоћ при топлом компресовању. Ако се ово не уради погрешно, то може довести до модрица.