Комедогени састојци у козметици: све је врло компликовано и веома индивидуално

Понекад ме људи питају за савет о избору производа за проблематичну кожу. Неко је чак помогао и мојим препорукама. Морам рећи да уопште нисам стручњак за акне. Моја кожа је танка, лагана и често суха, а проблеми са акни никад нису били познати мени. Али претпостављам каква је главобоља ова кожна болест за жене. Постојао је период када сам имала хормонске лезије на бради. Јасно једном месечно. Уз озбиљно прилагођавање у исхрани, досадан осип је престао да мучи.

Зашто то радим? Нешто познавање формулација и састојака, наравно, помаже ми да разумем мало о различитим козметичким темама. Али у таквим случајевима као третман акни, све је прилично тешко, па хоћу да користим материјал стручњака. Наиме, Целестина Брозхек, творац бренда МОСС, који је недавно написао одличан пост на овој теми. Целестин је упознат са акни. Као што сам схватила, имала је врло озбиљну форму, чије се сећање остаје на лицу у облику ожиљака.

Њена козметичка марка МОСС Целестина у потпуности посвећена решавању проблема комбиноване и акнетске коже. Након тешког периода, Целестине је одлучио да се врати на активност и сада се припрема за пуштање нових алата у нови дизајн. Добре вести за љубитеље Хеалинг Дев: Серум ће бити поново пуштен, али ближи крајем године. Активност творца, на срећу, проширио се на блог, а тамо можете наћи пуно писмених чланака. Они који говоре енглески могу одмах да оду на блог МОСС и прочитају чланак на енглеском. За остало, моја верзија материјала Целестине.

Шта је комедогено

Овај појам је лако дефинисати, али у пракси је све тешко. Уобичајено комедогени састојак значи да заглачи поре. Увек се не дешава брзо. Догађа се да већ месецима можете користити алат са овим састојком све док проблем пригушења поре не постане видљив. Такође је изузетно важно разумјети суштину питања: индивидуална хемија коже може одредити степен комедогености једног или другог састојка. Према томе, манифестације свих људи могу бити различите.

1. Ако је формула агенса или састојака комедогена, онда једна особа не може имати реакције, а друга ће примити блокиране поре за само неколико недеља. Неки људи су осетљиви на комедогене састојке из разних разлога. Ово се односи на оне који имају тенденцију формирања акни. За некога, запаљење произлази из алги или кокосовог уља, док други добро узимају. Више о томе у параграфу 6 и 7 доле.

2. Чак и они састојци који се обично не сматрају комедогеним, могу постати због јединствене хемије коже одређене особе.

3. Себум по себи има неку комедогеност, посебно када особа има предиспозицију за стварање акни. Ови људи често имају абнормално лепљиве себум. Ако у присуству тенденције за акне да избјегне сва могућа комедогена средства, онда ипак не гарантује заштиту од појаве комедона.

4. Не постоје тачни начини да направите комедогени тест. Испитивање, често се помиње, се врши на ушима за зец када се састојци примењују на унутрашње ухо животиње. Након неколико недеља, фоликуларна кератоза (процес који је стимулисан комедогеним састојцима и који узрокује запушавање поре) прегледава се и визуелно и са микроскопом. Међутим, остаје питање да ли је зец зице добар модел за све врсте коже са акни. Највероватније, није. У најмању руку такво испитивање не узима у обзир индивидуалне карактеристике параграфа 1.

5. Упркос свим листама, ходајући по интернету, истина је да нема тачне листе комедогених састојака. Између различитих листа можете наћи доста неслагања. На једној листи постоје неки састојци, у другом нема их. И исти састојак може имати различите оцене на комедогени скали у зависности од листе.

6. Формула је од велике важности. Штавише, формула није само збир различитих састојака. То је комбинација састојака који могу учинити комедогени састојак некомедогеном и обрнуто. Исто важи и за проценат: комедогени састојак, који се користи у малим количинама, може бити безопасан и не изазива упале. Очигледно је, за неке састојке, концентрација у формули је важнија од других.

7. Метода којом је састојак добијен и обрађен такође је важан и може драстично утицати на његову комедогеност. Ради се о рафинисању, хидрогенацији или фракционирању. Извор, квалитет и чистоћа сировина имају једнако важну улогу. Ово је нарочито важно за биљна уља и бутере. Наравно, ове варијабле се не могу одредити једноставним читањем листе састојака (напомена: о томе сам мало размишљала кад сам упоређивала средства из различитих категорија цијена).

8. Концепт комедогености уопште није регулисан. Администрација ФДА САД-а, која регулише америчку тржиште хране и лекова, дефинира комедогени састојак као ону која обрушава поре. Међутим, не дефинише списак састојака који треба искључити када је производ означен као некомедогени. Према томе, свака компанија која тврди да је њихов производ некомедогени не крши захтеве ФДА. Осим тога, у овом случају не постоје стандардни тестови и посматрачке групе које би откриле злоупотребе овог појма.

Од себе додат ћу неколико поена поред тога што је Целестин назначио.

9. Неки погрешно вјерују да само производи за негу могу имати комедогене особине. Ово је велика заблуда. Опасност може бити сакривена у темељима, па чак и минералним прахом. Нарочито проверите средства за надокнаду за присуство таквих састојака бизмут оксихлорида (бизмут оксихлорид) и бор нитриде (Борон нитриде).

10. Ако неко лице има комедогене особине, то не значи да се не може користити за врат, деколте и друге делове тела.

Неки састојци више

Кокосово уље

Због чињенице да се користе различите сировине (суви или свежи кокосови оружје), постоји пуно забуне са кокосовим уљем, а постоје и различите врсте уља (нерафинисани, рафинирани, фракциони). Дјеломично кокосово уље није комедогено! Масне киселине са дугим ланцем су уклоњене и постаје танко и лагано. Ако говоримо о рафинираном и нерафинисаном уљу, најчешће људи имају проблема са рафинираним кокосовим уљем. Генерално, проценат нафте игра улогу, а не његово присуство.

Изопропил миристат (изопропил миристат)

Овај састојак је увек комедоген. Није чак ни важно у којој се концентрацији користи.

Третиноин (Ретин-А)

Према Целестину, најчешће прописана контрола акни од стране лекара је само комедогена. Због својих својстава, ретинол изазива иритацију коже, али овај ефекат избледи због исте креме која садржи ретинол. Након укидања Третиноина, стање коже најчешће се погоршава, присиљавајући особу да се врати на медицинске припреме за лечење проблема.

Цетеарил алкохол (цетеарил алкохол)

Ово није уобичајени алкохол који узрокује суху кожу, већ једну од сорти масних алкохола (напомена: овде сам говорио о алкохолима у козметици). Цетеарил алкохол је двосмислен. Сам по себи нема проблема, али у комбинацији са другим састојцима (на пример, са Цетеаретх-20), он одмах постаје веома комедоген. Овај масни алкохол је тешко избјећи јер се широко користи у емулгаторима.

За и против некомедогене козметике

Не-узрочна козметика је богатство за власнике проблематичне коже. Помаже у спречавању појављивања комедона, који се формирају под утицајем прекомерне секреције себума. Резултат је блокада пореова коже лица и појављују се акне, које често називају људи. Комедогени ефекат је проблем више од 80% људи који користе козметику. Чланак ће вам помоћи да схватите који брендови козметике помажу у спречавању затезања пореова коже.

Комедогени ефекат - шта је то?

Многи фактори могу изазвати појаву нових комедона. Непријатне формације на кожи лица могу имати две варијанте: отворене и затворене. Први обухвата дубоке акне са бијелом главом, друга - акне, које се налазе на вањској површини. Не-сомемедогене козметике су дизајниране да се супротставе појаву свих врста формација насталих услед блокаде поре. Не садржи компоненте које доприносе развоју комедона.

Сматра се да је погрешно брига за лице или игнорисати козметичке поступке, акне, запрљане поре, на крају довести до масивне лезије у облику акни, што је много теже уклонити од спољашњих отворених комедона. Акне се јављају као резултат неправилно одабране козметике. Комедогени ефекат - резултат употребе таквих средстава. Пореови дермалног слоја блокирани су због присуства компонената који припадају комедогени, односно изазивају појаву акни.

Доказано је да скоро 80% људи користи комедогену козметику.

Међутим, развој запушених поре се не јавља код свих. Дерматолози кажу да пуно зависи од врсте коже и индивидуалних карактеристика тела. Ако особа нема хроничних болести коже, гастроинтестинални тракт, правилно се храни, онда највероватније, чак и са масном кожом, у њему ће се појавити акни иза, касније од другог, болести од болести и не пратећи исхрану, стање коже.

На комедогени ефекат најчешће утичу људи са масном и проблематичном кожом. Загађење и зачепљење поре се јавља много брже него у сувом или комбинованом облику. Приликом куповине козметике, увек питајте помоћника за продају ако је комедогена. Ако је одговор позитиван, боље је одбити такву куповину ако сте представник масне или проблематичне коже.

Који алати су способни да загрују поре?

Говорећи о комедогеном ефекту, вреди обратити пажњу на козметичке производе који доприносе запушивању поре. Информације о њима се понекад тешко могу наћи, тако да многе жене не знају шта тражити у саставу приликом куповине новог лека, као и које супстанце и производи могу имати негативан ефекат.

Комедогеним супстанцама у козметици су:

 • ланолин алкохол (често се користи као део производа за његу коже лица);
 • масне киселине (могу се препознати по њиховом специфичном крају - пити, - тат, на пример, миристат, изопропил итд.);
 • све не-природне боје, понекад се користе у сенкама, кремама, маскама;
 • скоро 80% база за лице и тонске креме садржи састав који негативно утиче на стање поре;
 • креме за руке, шампони, гелови за туширање, козметички уређаји, чини се, не припадају производима за негу лица, али када се користе на кожи лица (састав ове козметике често оставља много жеља);
 • руменило и бронзер црвене или ружичасте нијансе често су узрок комедогеног ефекта;
 • бресква, соја, слатко бадемово уље;
 • уље грожђа;
 • олеинска киселина и алкохол.

Прави избор козметике доприноси здравом стању коже.

Дерматолози савјетују да зауставе избор на скупљим средствима и позиционирају се као некомедогени. Комедогене супстанце у козметици могу негативно утицати на стање лица, узроковати честе акне и акне, бити стимуланс за развој запаљенских процеса.

Не-лековита козметика - шта је то и које су разлике?

Некомедогена козметика је ријетка појава, али сваке године постаје све више популарност и развој. Данас у продавницама можете видети посебну полицу са речима "некомедицинско". То значи да пре купца су производи који су сигурни за лице и који не доприносе запуштеним порама.

Таква козметика се разликује првенствено у саставу. Практично сваки алат садржи компоненте које помажу у уклањању мртвих ћелија и чишћењу поре. То укључује:

 • салицилна киселина;
 • бензоил пероксид;
 • сумпор;
 • минерално уље.

Салицилна киселина активно се бори против акни, одличан је профилактик против запушених поре. Ова компонента се може наћи у лосионима, геловима и другим средствима за чишћење и чишћење коже.

Бензоил пероксид или, као што се често налази у саставу - бензоил пероксид, помаже у спречавању вишка лојних жлезда, што регулише појаву комедона. Сулфур је идеалан средство за чишћење и чишћење, који се често користи у производима за проблематичне типове коже. Нежно штити кожни слој, уклања остатке себума, регулише жлезде.

Постоје супротна мишљења о минералној нафти. Неки стручњаци сматрају да је то идеалан начин да се спречи зачепљење поре, друге не препоручују да га користе, пошто било какво уље изазива акне и акне. Дерматолози савјетују да буду опрезни за јефтине производе који садрже минерално уље. Може бити лоше чишћење и негативно утиче.

Некомедогена козметика се разликује од комедогена не само у саставу, већ иу концентрацији супстанци и компонената. У њему, сви састојци се покушавају користити у нормалном распону, како не би штетили кожном слоју коже, како би јој помогли у његовом раду.

Листа некомедогених брендова козметике

Пре десет година било је могуће пребројити брендове некомедогене козметике на прстима једне руке. Данас, представници прелепе половине човечанства и мушкараца имају релативно широк избор производа који помажу у спречавању запушених поре. У козметичким салонима или на Интернету могуће је купити производе који не садрже штетне компоненте везане за комедогене. Следећи брендови ће помоћи да постану превентивна мера против појављивања акни и акни:

 1. Л'Ореал Аллианце Перфецт је линија некомедогене козметике. Бренд нуди не само средства за негу, већ и декоративне. Постоји могућност куповине тоналних и хранљивих крема без штетних састојака.
 2. Лумене - веома је популаран међу младима. Покреће серију козметичких производа који одржавају кожу лица у здравом стању, воде рачуна о томе без обзира на негативан ефекат. Бренд има много позитивних коментара на мрежи.
 3. Боурјоис. Није толико популаран као претходни, већ са сопственим навијачима. Производи линију некомедогених производа декоративних и негативних својстава.
 4. Диор - скупља и квалитетна козметика, која вам омогућава да бринете о изгледу и не размишљате о акни и бубуљицама. У линији су производи за негу његе коже, декоративне козметике. Цена производа варира од 500 до 500 рубаља.
 5. Схисеидо. Једини представник јапанске козметике. Сви горе наведени произвођачи долазе из Француске. Скупа, али квалитетна и природна козметика. Трошкови производа могу почети од 1500 рубаља и премашити 10.000. Бренд има позитивне критике на мрежи и сматра се једним од најбољих.
 6. Виши је познати бренд, позиционира се као некомедогени. Производи укључују производе који одржавају здраву и младу кожу. Постоји линија декоративне козметике. Већ годинама се сматра популарним као бренд који помаже да се брине о стању проблематичне коже.

Данас ова врста сигурне козметике више није дефицит и може се задовољити свака жена. Већина горе наведених производа може се купити у козметичким салонима или ланцу љекарне.

Не заборавите да једна козметика не може потпуно ослободити човека од напада комедона. Сваки дерматолог и козметолог ће рећи да много зависи од начина живота, преференција и опћег здравља. Употреба некомедогене козметике може бити бескорисна ако не пратите исхрану, злоупотребите лоше навике и не третирате болест на време.

Борба против акни

Узроци акни

Врсте акни

Прочитајте такође

Ретиноиди

Врсте ретиноида
Прочитајте такође

Еие Царе

Производи за раст трепавица

Простагландини за раст дугих трепавица

Лист простагландина

Разблажите производе за раст трепавица према састојцима.

Прочитајте такође

Анти-агинг (против старења)

Како се бавити акнама (акне, акне, комедони)

Узроци акни (акне, црне главе, комедони)

Поре блокирање комедогеним козметичким производима и акни (акне, црне главе, комедони)

Неограничени број козметичких препарата (укључујући и анти-акне) садржи састојке који обрушавају поре коже и / или стварају или још више интензивирају постојећу иритацију, само погоршавајући стање коже. Маскирне акне са козметичким препаратима још више погоршавају ток акни. Такозвана комедогена козметика (тј. Запушавање поре и промовисање појављивања акни) често укључују различите креме, прах, лосионе, руменило и сл.

Да ли је некомедогени (нон цомедогениц или нон-ацнегениц) означавајући други козметички мит?

При куповини производа за негу коже који су склони на акне и производе за шминкање, многи се ослањају на ријечи "нон цомедогениц", "не затеже поре" (нон цомедогениц) и "не узрокују акне" ("не-ацнегениц"). Овакав натпис се често налази у производима који су базирани на води (на бази воде) или не садрже уље уља у свом саставу. Међутим, ознаке на бази воде и без нафте нису синоним за некомедогене или не-акнегенске козметике.

Мит који хидратантни агенси за нормалну и суву кожу апсолутно нису погодни за комбиновану и масну кожу, већ су се у нашем уму укоријенили, а само гелови и течности, неопходно без масноћа (без уља), могу послужити као добављачи влаге за масну кожу. Често, фраза без нафте узрокује лоше власнике масне коже и повећава поре за куповину козметике, што заправо још више погорјава поре.

Могу ли се ослонити на такав натпис? Не! Фраза "не загуши поре" ("некомедогена") и "не узрокује појаву акни" ("неакнегени") - скуп бесмислених речи, козметичка индустрија користи да значи мање вероватноће акни. Оваква етикета на етикети може имати апсолутно било какво средство, јер у козметичкој индустрији не постоји јединствени стандард за додељивање производа категорији некомедогених производа, јер не постоји класификација за давање такве етикете. Ово је само још један козметички мит о акни.

У козметичкој индустрији се користи више од 50.000 различитих састојака, а ни један козметички производ се не може сматрати сто постотком некомедогеним (не заобљуба поре), јер свака кожа реагује различито на сваки састојак.

Може ли козметика узроковати акне?

Комедогеност је карактеристична за козметику која одређује њихову способност да изазове стварање комедона, односно на један или други начин загађују и залеже пореове коже. Комедогеност истог лека може бити различита за различите људе, под различитим околностима и условима коришћења козметике. Због овога, немогуће је са сигурношћу рећи да ће лек који се зове комедогени за једну особу исто тако штетан за другог.

Према Паули Бегоун, не постоје студије које показују да производи шминке или производи за његу коже узрокују акне (акне), а нема консензуса о томе који су козметички састојци проблематични. Крајем седамдесетих година студија је спроведена на кожи зеца користећи 100% концентрације козметичких састојака да би се утврдило да ли су узроци акни. Ова студија никада није поновљена и сматрана је корисном и важном, јер је касније установљено да ова студија нема никакве везе са начином на који жене примењују шминку или користе производе за негу коже.

Не постоји косненсуса у погледу механизма комедогених козметичких састојака. Постоји верзија да неки састојци обрушавају поре, стварају филм за омотање који не дозвољава кожи да "удише". Такође, појављивање комедона може бити резултат реакције ове врсте коже са било којим иритантним састојцима садржаним у производу (и као резултат - повећане секреције себума и кератинизације које доводе до блокирања поре). А трећа верзија комедогена супстанце утичу на структуру канала облоге (епитела), ометају нормалан процес десквамације, у овој верзији формирања филм на кожи је ирелевантно. Истовремено, супстанци са сличном структуром, више је комедогено онај који продире у кожу боље.

Комедогеност (зачепљење кожних поре) козметичких састојака је чисто индивидуална појава!

Ипак, чињеница је чињеница и жене имају акне након употребе неких производа за негу коже.

Не постоји списак комедогених састојака!

Међутим, за различите жене, потпуно различити козметички састојци ће бити комедогени. Састојци су изузетно корисни за једну жену, а за другог ће бити опасан комедоген. Због тога поуздана листа комедогених састојака, на којима се можете ослонити 100%, једноставно не постоји и не може постојати.

Паула Бегун потврђује ову чињеницу: "На жалост, нема медицинских истраживања или информација из козметичке индустрије да би вам помогли и водили вас у правом смјеру."

Немојте журити да баците крему, проналазећи га "комедогеним састојцима"!

Свака листа комедогених састојака козметике може бити само теоретска и не би требало да се ослањате на њега без провере ваше индивидуалне реакције. Свака жена има своју листу "комедогених састојака"!

Многи састојци који теоретски могу загушити поре имају изузетне особине и изузетно су корисни за кожу, тако да их не треба искључити "за сваки случај." Не постоји ништа више од експериментисања да бисте сазнали шта је узрок акни у вашем случају.

Који састојци козметике су најчешће комедогени (порцулане поре)?

Емулгатори, згушњивачи, емолијенти

Власници масну кожу статистички више шанси да се жале комедогена емулгатори, средства за згушњавање (као што су триглицериди / триглицерида, миристатес / миристатес и палмитате / палмитате) и емолијенаса (уља, ланолин и његови деривати) које се налазе у кремама (посебно за суву негу коже). Међутим, такви састојци су корисни само за суву кожу.

Црвени пигменти

Ако је ваша кожа осетљива на црвене пигменте, избегавајте ружичасту и бронзу богату овим састојцима.

Производи од косе

Паула Руннер препоручује избегавање производа за косу и уређаја за косу који могу оставити непропусни, неизбрисив филм на површини, посебно ако ваша коса често додирује ваше лице. Када се переш под тушем, покушајте да спречите уклањање косе на кожи лица.

Производи за рафинисање нафте (минерално уље, млечни уље, итд.)

Много дискусије врши на производима прераде нафте (петролеј): Васелине (петролатума), парафин, минерално уље (минерално уље), масне киселине и масне алкохоле, које се често користе у козметичким емулзијама као емулгатора и стабилизатора, без њих стабилна емулзија.

Минерално уље и млечни шећер у козметици су међу најсигурнијим састојцима, јер ретко узрокују иритантну реакцију на кожи. Да, у одређеној мјери су заобљени кожу заштитним слојем, али немојте га заробљати и не запечатити поре. (Извор: студија објављена у часопису Цосметиц Дерматологи, 2005) Штавише, минерална уља и вазелини су ефикасни у лечењу рана и налазе се међу најбољим хидратантима.

Негативан однос према минералном нафту такође подстиче рекламна тактика козметичких компанија које дистрибуирају информације о лошем квалитету нечистог или слабо очишћеног минералног уља који се користи у козметичким производима. Минерално уље се користи у производима за негу коже сертификат као УСП (САД фармакопеја) или БП (Бритисх фармакопеја), ове врсте минералних уља су безбедни, не иритира на кожу, и обрнуто охрабрујуће. (Извор: хттп://ввв.цосметицсцоп.цом/цосметиц-ингредиент-дицтионари/дефинитион/963/минерал-оил.аспк).

Силикони

Силикони су још једна екстремно контроверзна група. Њихова висока течност и брза дистрибуција на кожи и коси чине их одличним компонентама козметике. У тонским кремама увек садрже силиконе, а без њих они много погоршавају своје задатке. Производи за негу косе обично садрже смешу диметикона и цикло-метикона.

Паула Руннер се не слаже са тврдњама да силикони погоршавају акне, јер нису потврђене ни у једној студији нити у клиничком испитивању да би потврдили да силикони могу изазвати иритацију коже или филм који они стварају, узрокује да кожа "гаси". Према Паулу, готово све ове изјаве су митови или се заснивају на анекдотским доказима, што није најбољи начин за одређивање ефикасности козметичких састојака.

Паула Бегун верује да молекуларна својства силикона (великих молекула са великим размаком између молекула) омогућавају да буду порозни и истовремено отпорни (отпорни) на ваздух. Павле указује на размишљање о силикона као материјални порозна чај торбу кад га скувати - све антиоксидативна својства чаја су пуштени (силиконе остају на површини, а хранљиве материје продиру у кожу, кожа дише кроз поре). Поред силиконе су нестабилне (брзе испарава супстанце) супстанце, што значи да им је првобитно вискозна текстура испарава без продиру у поре (где се формира акне) остављајући само дисање заштитну баријеру на кожи. (Извор: хттп://ввв.цосметицсцоп.цом/цосметиц-ингредиент-дицтионари/дефинитион/1345/силицоне.аспк)

Како одабрати козметику која не загуши поре?

Оно што је важно није чињеница присуства одређених комедогена у креми, већ њихов број. Ако су на крају листе састојака, то јест, њихов садржај је врло мали, мали и проблем. Ако стоје на првом, другом или трећем месту - ризик се повећава. Међутим, запамтите да не можете бити сигурни у комедогеност неког козметичког састојка без препознавања личног одговора своје коже на њега.

Списак комедогених компоненти

Могуће је избацити акне за 3 дана! После тога ће нестати заувек!

Списак испод садржи комедогене компоненте које не смеју бити укључене у састав за прање и хидратацију коже лица. Компоненте су распоређене у опадајућем редоследу опасности.

Обавезно погледајте састав фондова и пажљиво га проучите. Ако су опасни састојци на почетку састава производа, никада га не узимајте. Међутим, ако је неки од ових састојака на крају производа, то значи да произвођачи могу да га укључе у веома мале количине, а производ и даље може бити сигуран за употребу.

Ни у ком случају не користите водоник пероксид на опасности овог агенса одвојено.

За лечење акни, акне, акне, митесера и других кожних болести изазвала је непријатно године, болести гастроинтестиналног тракта, наследних фактора, стресним условима и другим факторима, многи наши читаоци су успешно користили метод Елена Малсхевои. Након што смо прочитали и пажљиво проучили ову методу, одлучили смо да вам то понудимо.

Најбоље је изабрати производе у којима нема таквих састојака.

Комедогене компоненте у козметици

Нису сви људи који пате од акни знају да козметика доприноси и погоршању ситуације на лицу. Чињеница је да многи од њих садрже комедогене компоненте које могу загушити поре и изазвати појаву упале. Употреба такве козметике за негу коже или маскирање акни може значајно погоршати ток акни и ометати опоравак.

Шта је комедогено

Под комедогеностом се односи на способност коже да изазове појављивање комедона. Ове формације нису ништа друго до запушене поре, са уласком бактерија у које се развијају бубуљице.

Међутим, концепт комедогености је условљен, јер један и исти козметички производ може имати потпуно различите ефекте на кожу различитих људи.

У седамдесетим двадесетим веку на кожи зеца је спроведен експеримент, за који је коришћена 100% концентрација козметичких састојака. Касније је утврђено да добијени подаци не могу показати ефекат супстанци на људску кожу. Даљи слични експерименти нису спроведени.

До данас, нема поузданих података из студија које би доказале да козметика може изазвати акне. Истовремено, нема консензуса у вези са листом комедогених компоненти.

Механизам којим се комедогене компоненте затварају поре још није јасно.

Верује се да је то због формирања непропусног филма који не дозвољава кожи да "удише".

Повећане манифестације акни могу се повезати са надражујућим дејством одређених супстанци које могу активирати процес саливације и кератинизације. Поред тога, комедогене супстанце могу пореметити подјелу епидермалних ћелија које постављају канале лојних жлезда. Према овој теорији, лекови који продиру дубоко у кожу имају већи степен комедогености.

Које компоненте треба бити опрезне

Комедогеним супстанцама у козметици укључују следеће компоненте:

• рафинисани нафтни производи су минерална уља, петролатум, парафин, масни алкохоли и киселине. Често су навикли на стварање стабилне емулзије, али су у стању да омотаче кожу прилично густим филмом. Упркос томе, нафтни производи ријетко узрокују иритацију и могу бити корисни и за суху кожу која је склона;

• силикони - такве супстанце се често укључују у састав тонских средстава и база за шминкање, јер омогућавају добро распоређивање на површини коже. Степен њиховог комедогености је упитан, пошто су многи силикони прилично нестабилни и порозни састојци који још увек омогућавају поре "дишу";

• емолијенти, емулгатори, средства за згушњавање - компоненте као што су ланолин, миристати, триглицериди могу користити суху кожу, али изазивају појаву нових бубуљица међу власницима масних врста коже;

• црвени пигменти - део су роуге, бронзера и иритације на осјетљивој кожи;

• Производи за негу косе - ако ваша коса често додирне ваше лице, обратите пажњу на њихове производе за његу, који такође могу направити непропусни филм када дође до контакта са кожом.

Како одабрати безбедну козметику

Да бисте помогли кожи и убрзали опоравак од акни, обратите пажњу на састав козметике. Важно је избјегавати компоненте са високом комедогеношћу, али треба запамтити да су све реакције индивидуалне и често се одговарајуће средство може одабрати само пробним и грешкама.

Комедогене супстанце у козметици

Комедогене супстанце су супстанце које прекривају поре и због тога могу изазвати запаљење лојних жлезда. Саветујемо вам да пажљиво проучите састав козметике пре куповине.

Већина комедогених састојака:

Ацетиловани ланолински алкохол (ацетиловани ланолински алкохол)
Хексилен гликол (хексиленгликол)
Хидрогенизовано биљно уље (хидрогенизовано биљно уље)
Децил Олеате
Исопараффин (Исопараффин)
Изопропил ланолат (изопропил ланолат)
Изостеаринска киселина (изостеаринска киселина)
Кокосово уље (кокосово уље, кокосово масло)
Кукурузно уље
Ланолин (Ланолин)
Ланолинска киселина (ланолна киселина)
Минерална уља (минерално уље)
Миристил лацтате (Миристил лацтате)
Миристил Пропионате
Олеинска киселина (олеинска киселина)
Олеил алкохол (Олеил алкохол)
Пеацх Оил
Васелине (Петролатум, Васелине)
Натријум-лаурил-сулфат (натријум-лаурил-сулфат)
Сорбитан Олеате
Сојино уље (сојино уље)
Слатко бадемово уље

Састојци често показују комедогене особине:

Ланолин ацетат (ацетиловани ланолински алкохол)
Бутил стеарат
Каприћни триглицерид (каприћни / каприћки триглицерид)
Какао путер
Изопропил (изузев алкохола)
Ланолна киселина (Ланолинска киселина)
Ланено уље
Олеинска киселина (олеинска киселина)
Маслиново уље
Уље брескве уља (уље Пеацх кернал)
Слатко бадемово уље

Састојци који су понекад комедогени:

Анхидрован ланолин (безводни ланолин)
Уље од авокада (уље од авокада)
Каприћна (декан) и каприлна киселина (каприћна, каприлна киселина)
Кастринско уље
Кокосово уље
Кукурузно уље
Црвени пигменти - већина њих (ДЦ црвени пигменти)
Уље семена грожђа (уље грожђа)
Глицерил стеарате
Хексилен гликол (хексилен гликол)
Лаурил (додецил) алкохол (Лаурил алкохол, Лауретх ацид)
Минерално козметичко уље (Минерално уље)
Минско уље
Миристиц ацид, Миристил лацтате
Палмитична (хексадеканојска) киселина (палмитинска киселина)
Уље од кикирикија (уље од кикирикија)
Шафлера уље
Сезамово уље
Олеат сорбитол (сорбитан олеат)
Сунцокретово уље (сунцокретово уље)
Тоцопхерол - витамин Е (токоферол)

Некомедогени:

Аллантоин (Аллантоин)
Пчелињи восак
Цармине Пигментс (Цармине)
Цетил палмитат
Циклометикон (Циклометикон)
Диметикон (диметикон)
Етанол (етанол)
Глицерин (глицерин)
Оксиди гвожђа (оксиди гвожђа)
Козметички алкохол (изопропил алкохол)
Јојоба уље
Оксибензон (Оксибензон)
Пантхенол (Пантхенол)
Полиоксиетилен естри масних киселина (полисорбати)
Пропилен гликол (пропиленгликол)

Комедогене супстанце у козметици

Натријум хлорид? Како ухватити сол у комедогености? :)

Добро питање! Такође ме је изненадила ова чињеница у почетку, али ако размислите о томе, тада се углавном користи столна сол за повећање вискозности емулзије (згушњивача). Сам по себи, то можда није комедогено, али у комбинацији са одређеним агенсима у формули, то је могуће. Такође сам мислио - сол је компонента зноја. На пример, ако се јако знојите и не исперите зној на неко време, појављују се акне (барем приметим нешто иза моје коже). Такође, ако је натријум-хлорид присутан у пралним формулама као што су шампони и средства за чишћење лица, онда то није страшно као и његово присуство у производима који су остали на кожи дуго времена.

Исостеарил Исостеаеате, на трећем месту ((((мислите ли да може да загуши поре? Страствено узнемирен

Хм није потребно. Морате погледати формулу као целину, шта још има могућих комедогена. Ако користите ову крему и имате акне, покушајте да је откажете, бар за 2-3 седмице. Да ли видите побољшања? Дакле, крема ће вероватно изазвати акне.

Посебно опасно: комедогене компоненте у саставу козметике

У претходним чланцима о борби против осипа разговарали смо о унутрашњим узроцима акни, исправили дијету и сазнали које су компоненте у саставу козметике најопасније за било коју врсту коже. Данас погледамо које супстанце не би требало да буду присутне у неги козметике, намењене за комбиновану и масну кожу.

За почетак, схватимо шта је комедогеност?

Комедогеност је карактеристика козметике која одређује њихову способност да изазове стварање комедона, односно на један или други начин загађују и залеже пореове коже, ометајући слободно уклањање токсина из тела. Вреди напоменути да данас не постоји један потпуни "лист" комедогених супстанци, јер комедогеност истог лијексе може бити различита за различите људе. Због тога, немогуће је са сигурношћу рећи да ће алат који загађује поре са једним особом такође бити штетан за другог.

Али дерматолог Јамес Е. Фултон, оснивач Акен Ресеарцх Институте у Калифорнији, у свом чланку о комедогености / некомедогености козметике, наводи компоненте које најчешће узрокују козметичке акне (акне због погрешног избора козметике).

Висок степен комедогености (5).

 1. Изопропил миристат - изопропил миристат
 2. Изопропил изостеарат) изопропил изостеарат
 3. Лауретх-4 - Лауретх-4
 4. Миристил миристате - Миристил Миристате
 5. Олетх-3 - олеф-3

Просечан степен комедогености (4).

 1. Ацетиловани ланолин - ацетиловани ланолин
 2. Кокосово масло - кокосово уље
 3. Лауринска киселина - лавринска киселина
 4. Ацетиловани ланолин алкохол - ацетиловани ланолински алкохол
 5. Изостеарил изостеарат - изостеарил изостеарат
 6. Изопропил палмитат - изопропил палмитат
 7. Исопропил Ланолате - Исопропил Ланолате
 8. Стеарил хептаноат - стеарил хептаноат
 9. Миристил лацтате - миристил лацтате
 10. Цетеарил алкохол + цетеаретх 20 - Цетеарил алцохол + Цетеарел 20

Низак степен комедогености (3)

 1. Стеаринска киселина: ТЕА - стеаринска киселина
 2. Миристиц ацид - Миристиц ацид
 3. Буитл стеарат - бутил стеарат
 4. Децил олеат - Децил Олеате
 5. Изостеарил неопентаноат - изостеарил неопентаноат
 6. Глицерил стеарате СЕ - Глицерил стеарате
 7. Лауретх-23 - Лауретх-23

Такође, власници маскирне коже требају бити опрезни уља, јер чак и природно уље може заобићи поре.

Најкомедемичнији су:

 • какао путер,
 • уље пшеничног клица
 • ланено уље
 • кокосово уље.

Средње-комедогени су:

 • цампхор уље,
 • уље грожђа
 • уље марелица,
 • бадемово уље
 • лешниково уље,
 • буттер,
 • уље сандаловине
 • сусамово уље
 • кикирики путер
 • маслиново уље,
 • кукурузно уље
 • уље од памучног семена
 • сојино уље
 • уље авокада
 • уље из јетре ајкула,
 • јојоба уље
 • пчелињи восак
 • минко уље.

И најлакша и некомедогена уља:

 • схеа буттер,
 • конопље уље
 • сунцокретово уље,
 • уље са шампињонима,
 • арганово уље
 • маслиново уље,
 • рицинусово уље.

Дакле, треба запамтити да природно није увек потпуно безбедно и корисно, нарочито за каприциозну кожу склону акни.

И у закључку разговора о саставу козметике желим да вас подсетим да приликом избора производа за његу треба обратити пажњу на то где је на листи састојака комедогена супстанца. Што је ближе почетку ове листе, то је све више у укупном саставу, а што је већа његова способност за затварање поре. Такође треба запамтити да неке фирме стављају некомедогене натписе на своје пакете, али заправо нису. Стога, сваки пут када купите један или други алат, неће бити сувишно имати комедогене састојке. И ако нисте пронашли никакву компоненту са горње листе која изазива забринутост, онда можете безбједно узети чувену теглу.

Комедогена козметика

Комедогени састојци у козметици су екстензивна класа састојака или производа који заглаве поре коже.

Комедогена козметика, комедогене компоненте у козметици - вероватно сте чули ове услове. А ако пате од акни, једноставно морате да знате све о овим алатима!

Цомедогениц цосметицс: шта је то?

Комедогене козметике су производи који изазивају стварање комедона. Комедогене компоненте у козметици су екстензивне групе састојака или производа који имају тенденцију да блокирају поре и промовишу стварање комедона или изазивају развој симптома акни.

Комедони, тврди "утикачи" који се формирају од вишка себума у ​​поре, блокирају поре у кожи и стварају предуслове за развој акни. Стога се сматра да је елиминација комедогених компонената из производа за негу прва линија спречавања акни.

За кога су комедогене компоненте опасне у козметици

Како се акне развијају? Ако је људска кожа генетски "програмирана" за прекомерну синтезу себума, пореове коже са неправилним негом брзо постају замашене, а на његовој површини се појављују такозвани бели главе. Са неадекватним чишћењем, они постају црни - заправо се пуно загађујућих материја одлажу из ваздуха на кожу. У таквим нехигијенским условима, бактерије које изазивају акне мултиплицирају се непроверено - и као резултат, на лицу се појављују пурлурне упалне акне. Али ако искључимо само једну везу из овог патолошког ланца - комедогене козметике - вероватноћа очувања чистог лица ће порасти поруџбина!

Међутим, чак и ако не трпите од акни и није предиспониран на ову болест, комоде који су опседнути ваш нос или целу Т зону - бело или "прљаво" црно - неће ни на који начин улепшати ваш изглед. Избегавајте комедогене састојке се препоручује чак и за људе који не трпе акне, нарочито за људе са мастним или мјешовитим типом коже, у којима су пореови такође склони блокирању мјешавине себума и загађивања животне средине. Ако игноришете ове препоруке, случај мастне или мјешовите коже може се лако претворити у досадан проблем под називом "акне".

Важно је запамтити

Веома је тешко да медицински стручњаци класификују састојке који узрокују комедоне. Чињеница је да супстанца која може загушити поре коже и довести до стварања акни код једне особе не може ни на који начин утицати на кожу другог. Међутим, идентификовани су неки састојци који показују већу и укупну комедогеност од других. Уколико болујете од масне или склоне коже, када купујете производе за његу, уверите се да не прелазите ове супстанце.

Листа комедогених компоненти у козметици

Списак испод наводи компоненте које су подељене у три групе према степену комедогености - од високог до нижег. То јест, у првој групи су назначене најкомедемијске козметичке компоненте, у трећем - најмање. Такође пружамо и погодност њихових међународних имена.

 • Бутил стеарат (купатил стеарат)
 • Вхеатграсс глицерид (пшенични глицерид)
 • Глицерил стеарате (Глицерил стеарате СЕ)
 • Децил олеат
 • Изопропил једињења (изопропил изостеарат, изопропил миристат, изопропил палмитат, изостеарил неопентаноат)
 • Кокосово масло (кокосово маслац, какао путер)
 • Ланолин (ланолин, ацетиловани ланолин, ацетиловани ланолински алкохол)
 • Лауретх-4 (Лауретх-4)
 • Лауретх-23 (Лауретх-23)
 • Лауринска киселина (Лауринска киселина)
 • Минерално уље (минско уље)
 • Уље из јетре ајкула
 • Миристил једињење (Миристил миристате, Миристиц ацид, Миристил лацтате)
 • Олет-3 (Олетх-3)
 • Сојино уље
 • Стеарил хептаноат (стеарил хептаноат)
 • Стеаринска киселина (стеаринска киселина)
 • Цетеарил алкохол + цетеарел 20 (Цетеарил алкохол + цетеаретх 20)
 • ДЦ црвена # 30

Међутим, ако се неки од ових састојака налазе на паковању далеко испод, то значи да га је произвођач укључио у производ у врло малим количинама, тако да производ може бити сасвим сигуран у том погледу.

Некомедогена козметика

Иако некомедогени козметички производи неће помоћи у спречавању стварања акни узрокованих пропионским бактеријама, такви лекови су важни јер не доприносе запушавању поре - а ово је већ добра ствар у случају акни. Тражите храну која је описана као витка и лагана. Конзистентност алата треба да буде лагана, без вискозитета. Након наношења, производ треба брзо да се апсорбује у кожу и изгледа да се не замрзава на површини. Изаберите производе који садрже воду везујући и умирујуће састојке као што су хијалуронска киселина, витамин Е, алое вера итд.

Комедогена козметика и масна нега коже

Последњи блогови

Избор производа за негу коже је прилично компликован, јер емулгатори садржани у различитим кремама (супстанце које се користе у козметичким производима и формирају упорна једињења) и емолијенти (супстанце које дају кожу глаткоћу и мекоћу) и доприносе стварању комедона.

По правилу, мастна кожа са компетентном и редовном негом практично не изазива озбиљне проблеме. Међутим, најочитнија компликација је појављивање комедона, који блокирају канале лојних жлезда. Постоје бели и црни комедони. Често пацијенти мисле да је боја црног комедона загађење споља. Иако то није апсолутно тачно - ни прљавштина ни прашина не играју улогу у овом случају. Све врсте производа оксидације масти из себума дају овој боји, као и остатке ћелија које садрже тамни пигмент меланин у њему. Што се тиче бијелих комедона, њихова боја је због различитог себума који нема контакт са кисеоником, и према томе није оксидисан према томе.

Састав комедогене козметике укључује посебну врсту супстанце која преплићује канале лојних жлезда, што, пак, доприноси појаву акни. Механизам утицаја ових супстанци није у потпуности разумео. Понекад је само један састојак довољан да би козметика учинила комедогеним.

Садржај комедогених супстанци није увек узрок развоја акни. Већина жена током свог живота користи козметику, која се може назвати комедогеном, али и даље нема проблема са кожом. Међутим, вредно је почети користити такву козметику за власнике масне коже склоне акни, јер одмах имају акне.

Препознавање комедогене козметике је прилично једноставно. Већина произвођача не објављују увек пакете информације о степену његове комедогености, али увијек наводе своје главне компоненте. Ови подаци су већ сасвим довољни да извлаче независне закључке. Сигурно треба сматрати лековима са најнижим садржајем уља и масти. Најбоља опција за употребу на масној кожи су лекови и козметика, на бази воде. Гелови и водене емулзије су такође прилично сигурни, али ипак постоји мали проценат комедогености у њима.

Најкомедеменска је декоративна козметика. На првом месту су листе роуге и прах. Постоје докази да акне на чело могу бити узроковане употребом шампона или балзама за косу са комедогеним састојцима. И често од пацијената који су се жалили на оштро појаве оштрих акни након примене сунчевог зрна. Разлог за то су компоненте које апсорбују ултравиолетно зрачење и претварају их у топлотну енергију, а истовремено стимулишу активност знојних жлезда. Због тога је врло важна тачка у правилној употреби свакодневне козметике само за врсту коже, укључујући заштитна средства за чишћење и хидратацију, па чак и темељ који власници масне коже толико воле бити специјализовани. На крају крајева, сви ови лекови могу значајно побољшати квалитет терапије и изглед пацијента, или значајно погоршати оба.

Данас постоји много различитих начина за бригу о масној кожи која је склона акни. Као средства за чишћење могу се користити такве синтезе детерџенте (супстанце има чишћење и антимикробна активности које смањују раст патогених коже микрофлоре) у виду пенасте гелова, мицеларног вода, соса, лосиона и очисти течност различитих марки.

Поред детерџената, већина ових производа садржи и све врсте корисних компонената које имају комедолитичке и антимикробне, антиинфламаторне ефекте. Типично, у њихов састав даље садржи салицилну киселину, алфа хидрокси киселина, бакар сулфат, Трицлосан, цинк глуконат, гликолна киселина, бензоил пероксид, и друге би смањили масне коже током целог дана. Такође је могуће користити апсорбујућих салвете. Такође би била добра идеја да се користи хомагус који садржи специјалне честице, као што су силициј диатоме, силикати, каолин, фино млевени пимице.

Тренутно постоји велики избор опција за масну негу коже, као и методе за лечење акни. Међутим, успјех такве терапије одређује се не само избором одговарајућег лијека, већ и компетентном, благовременом употребом. Веома је важно пратити неколико врло једноставних правила. Пре свега, било који од горе наведених препарата треба применити не само на очигледан елемент акни, већ и на читаву угрожену површину лица, пошто често фоликли који визуелно изгледају потпуно здрави заправо нису. Друго, козметички лекови требају се редовно и често користити довољно дуго.

Комедогени ефекат састојака зависи од степена њиховог пречишћавања, концентрације и присуства других састојака. Индивидуална осетљивост коже на комедогене састојке је различита за све. Оно што није комичар за неко може показати комедогеност другом. Обавезно обратите пажњу када проучавате састав етикета на ком месту на листи састојака је комедогенског супстанца. Што је ближе до краја, то је мање у саставу овог козметичког производа.

На крају, вреди навести најчешће комедогене компоненте које не би требало да буду део средстава за прање и хидратизацију коже лица. Ацетата из ланолина (ацетилатед ланолин алкохол), стеарат бутил (бутил стеарат), Каприеви триглицерида (Цаприц / каприлна триглицерида), уље какао (Цоцоа Буттер), изопропил (осим алкохола) Ланолеваиа киселина (Ланолиц киселина), ланеног уља (ланено уље), Олеинска киселина, маслиново уље, уље брескове кернале, уље сланог бадема, безводни ланолин, уље Авокадо (уље Авокада), капри (декан) ) и каприлна киселина (Цаприц, цаприлиц ацид), рицинусово уље (кастриново уље), кокосово уље (кокосово уље), кукурузно уље (кукурузно уље), црвене пигменте - вецина њих гментс), уље грожђа (Грапе Сеед Оил), Глицерил Стеарате (Глицерил стеарат), хексилен гликол (хексилен гликол), лаурил (додецил), алкохол (лаурил алкохол, Лауретх киселина), Минерал козметичке уље (Минерално уље), уље од нерца (Минк оил), Миристинска киселина, миристил лактат, палмитинска (хексадеканоатне киселина) (палмитинска киселина), кикирики уље (кикирики уље), сунцокретово уље (сунцокретово уље), сусамово уље (сусамово уље), олеат сорбитан (сорбитан олеат), сунцокретово уље ( Сунцокретово уље), токоферол - витамин Е (токоферол)

Сецуре некомедогенне компоненте: алантоин (Аллантоин), Беесвак (Беесвак), Цармине пигментне (Цармине), цетил палмитат (цетил палмитат), цицлометхицоне (цицлометхицоне), диметхицоне (Диметхицоне), Етанол (етанол), глицерин (глицерин), оксиде гвожђа ( Гвожђе оксиди), козметички алкохол (изопропил алкохол),
Јојоба уље (Јојоба уље), Оксибензон (Оксибензон),
Пантхенол (пантенол), полиоксиетилен масних киселих естара (полисорбати),
Пропилен гликол (пропиленгликол).